„Prinţesa”, lucrarea lui Alexandru Bunescu ce prezintă o locomotivă cu aburi în mărime naturală, este cea mai mare pictură scoasă vreodată la licitaţie şi ar putea intra în Cartea Recordurilor.
Artistul Alexandru Bunescu si-a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute tabloul-gigant „Prinţesa”, cea mai mare pictură scoasă vreodată la vânzare printr-o casă de licitaţii. Opera pictorului român are în prim-plan o locomotivă cu aburi, de la începutul secolului XX, desenată la scara 1:1. Lucrarea măsoară 4,5 metri înălţime, 20 metri lungime şi este compusă din 32 de panouri a câte 1,12 m x 2,5 m, realizate în pastel pe pânză. Potrivit reprezentanţilor Casei de licitaţii Artmark, lucrarea are toate şansele să ajungă în Cartea Recordurilor.
Locomotiva trenului „Fulger – Regele Carol I Pullman – Express”
Modelul de inspiraţie al lui Alexandru Bunescu a fost o locomotivă Pacific 213.065, creat în Statele Unite ale Americii în 1889 şi construită la Bucureşti. În perioada interbelică, era cea mai mare locomotivă care funcţiona pe teritoriul României, fiind special dedicată trenurilor expres şi celor regale. Cel mai cunoscut tren care a funcţionat cu această locomotivă a fost „Fulger – Regele Carol I Pullman – Express”, introdus în circulaţie în 1933, pe ruta Bucureşti-Constanţa.
Artistul a descoperit-o la Muzeul de Locomotive din Sibiu şi a decis să o ilustreze la scară reală, fiind motivat de libertatea pe care suprafaţa mare i-o acorda pentru a se concentra asupra detaliilor. Bunescu mărturiseşte că a încercat să surprindă echilibrul proporţiilor şi monumentalitatea acestui model vechi de locomotivă, dar şi aspecte ale degradării sale fizice, subliniind „respectul faţă de trecut şi conştientizarea schimbării”.
Proiectul artistului – trenul de 4 kilometri
Deşi creaţia sa a avut nevoie de 6 luni pentru a fi finalizată, artistul susţine că aceasta este, de fapt, doar o mică parte din ce îşi propune să realizeze. „Prinţesa” face parte dintr-un proiect mai amplu, un tren desenat în întregime, ce va măsura 4 kilometri şi va fi transpus în diverse medii: desen, gravură, pictură, sculptură, fotografie. În prezent, Alexandru Bunescu lucrează la următoarea sa lucrare de amploare pe aceeaşi linie, primul vagon al trenului. Proiectul este unul complex şi de durată, artistul declarând că urmează să fie dezvoltat pe parcursul întregii vieţi, ca o metaforă a existenţei sale. „Această locomotivă reprezintă familia mea, care este cea mai importantă pentru mine. Vreau ca lucrarea mea să aibă 4 kilometri, adică 199 de vagoane plus locomotiva”. Motivaţia lui este că printr-un tren se poate găsi cel mai bine ideea de continuitate, de paralelă. Numele de „Prinţesa” a fost ales pentru că, spune artistul, „viaţa o trăieşti, nu o cumperi”.
De la Ion Grigorescu şi Ştefan Câlţia la Mircea Suciu şi Dragoş Burlacu
Licitaţia Casei Artmark, ce aduce arta contemporană în prim-plan, va avea loc miercuri, 13 aprilie, de la ora 19.30, la Marriott Grand Hotel. Vor fi scoase la vânzare lucările a peste 40 de artişti contemporani din tânăra generaţie, mulţi dintre ei foarte bine cotaţi în străinătate, printre care George Anghelescu, Ana Bănică, Zoltán Bela, Emanuel Borcescu, Dragoş Burlacu, Francisc Chiuariu, Alexandru Rădvan, Alexandrina Hristov, Vlad Petri, Mircea Suciu şi Tara Von Neudorf.
Alături de lucrările artiştilor ce şi-au început activitatea în anii 2000, licitaţia prezintă creaţii ale unor artişti contemporani reputaţi, figuri centrale ale postmodernismului românesc: Ion Grigorescu, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Constantin Flondor, Ion Biţan sau Florin Mitroi.