25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO organizatie ucraineana cere interzicerea instalararii monumentului maresalului Averescu in Ucraina

O organizatie ucraineana cere interzicerea instalararii monumentului maresalului Averescu in Ucraina

Reprezentantii organizatiei regionale nationaliste Svoboda, din Odesa, au cerut Serviciului de Securitate si Ministerului ucrainean de Externe sa adopte masuri necesare pentru incetarea instalarii monumentului maresalului Alexandru Averescu in satul Oziornoe, din raionul Izmail, potrivit Korespondent, citat de NewsIn.

Potrivit autorilor acestui apel, instalarea monumentului lui Averescu face parte din politica de romanizare a Basarabiei si a Bucovinei, potrivit portalului Korespondent. "S-a anuntat ca mai multe organizatii romanesti precum si diplomati, in particular consulul general al Romaniei din Odesa, incearca sa instaleze monumentul ideologului asa-numitei 'Romaniei Mari', Alexandru Averescu. De asemenea, exista informatii ca monumentul deja a fost facut si cercurile revansarde din Romania asteapta instalarea acestuia", se arata in declaratia organizatiei.

"Instalarea monumentului ocupantului roman pe teritoriul Ucrainei reprezinta o batjocura la adresa natiunii ucrainene. Este inadmisibila instalarea monumentelor unor persoane, care au ocupat teritorii ucrainene si au propagat un regim dur de ocupare", a subliniat seful organizatiei Svoboda din Odesa, Pavel Kirilenko.

De asemenea, reprezentantii organizatiei au reamintit ca, in repetate randuri, prin intermediul consulului general din Odesa, s-au adresat autoritatilor romane cerand incetarea oricaror atingeri aduse teritoriului Ucrainei si recunoasterea publica a tuturor acordurilor referitoare la frontierile dintre Ucraina si Romania.

Mai mult, organizatia a anuntat ca a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei sa verifice cazurile de acordare a cetateniei romane cetatenilor ucraineni, a facut apel catre presedinte, prim-ministru, Rada Suprema si Ministerul de Externe al Ucrainei sa reactioneze adecvat la pretentiile teritoriale din partea Romaniei, potrivit Korespondent.

"Acum doua zile autoritatile romane au facut declaratii publice despre legalitatea pretentiilor teritoriale la adresa Ucrainei, ieri au luat o parte din platoul continental, astazi incearca sa instaleze monumente ale dusmanilor statului ucrainean. Ce se va intampla maine? Unde este reactia autoritatilor ucrainene, daca aceasta exista de facto?", se mai arata in declaratie.

Potrivit lui Pavel Kirilenko, "partea romana isi argumenteaza pretentiile sale prin faptul ca in 1918 armata Romaniei a ocupat teritoriile Basarabiei si ale Bucovinei de Nord, care s-au aflat in componenta acesteia pana in 1940. Insa in acelasi timp uita ca aceste teritorii, precum si o parte romaneasca din Delta Dunarii si Bucovina de Sud, reprezinta pamanturile etnice ale ucrainenilor inca din secolele XI-XII. Astfel, de exemplu, orasul Galati a fost intemeiat de primii cneazi ai Principatului Galicia-Volhynia".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă