21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO nouă tehnologie în curs de dezvoltare: Vaccinarea fără rapeluri

O nouă tehnologie în curs de dezvoltare: Vaccinarea fără rapeluri

Injecţiile multiple pentru vaccinare ar putea rămâne doar o amintire. Cercetătorii au descoperit o nouă tehnologie care ar permite administrarea tuturor vaccinurilor din copilărie printr-o singură injecţie.

Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de a încapsula mai multe doze de medicamente sau vaccinuri în mici particule construite din polimeri biodegradabili, scrie revista Science.

În funcţie de structura lor, aceşti polimeri se descompun în timp, la diferite momente, eliberând conţinutul în corp. Cercetătorii spun că astfel se vor putea administra vaccinurile multiple dintr-o singură injectare şi nu va mai fi nevoie de rapeluri. Tehnologia ar putea fi, de asemenea, utilă în tratamentul diverselor boli cronice cum sunt alergiile, diabetul şi chiar cancerul la care în prezent este nevoie de injecţii multiple.

Util mai ales în țările sărace

Noua descoperire s-ar putea dovedi deosebit de valoroasă în ţările în curs de dezvoltare, unde în prezent este aproape imposibil să se aplice rapelurile, întrucât un bebeluş este, de regulă, văzut o singură dată, la un moment dat după naştere, de către un lucrător din sănătate, spune Ana Jaklenec, co-autor al acestor cercetări, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Polimerii biodegradabili folosiţi de cercetători pentru încapsularea medicamentelor sau vaccinurilor sunt deja aprobaţi pentru uzul uman. Ei au explicat că procesul constă în producerea de mici forme de silicon, oarecum similare tăviţelor pentru cuburi de gheaţă, în care este presat polimerul biodegradabil pentru a lua forma unei structuri gen cutie, de aproape 400 micrometri. Aceste cutiuţe sunt, apoi, umplute cu medicamentul sau vaccinul necesar şi lăsate la uscat. Ulterior, deasupra fiecărei micro-cutiuţe se pune un căpăcel din acelaşi polimer, iar sistemul este uşor încălzit pentru a se lipi etanş. După injectarea în organism, micro-cutiuţele rămân sigilate până la dezintegrarea polimerului, care se petrece rapid la momentul programat în structura materialului.

Câteva obstacole

După ce au realizat cu succes aceste micro-cutiuţe şi au stabilit că polimerul nu afectează substanţa medicală găzduită, cercetătorii se confruntă cu o altă provocare – cum să adapteze vaccinurile, care sunt de regulă păstrate la rece pentru a fi menţinute stabile, pentru a putea fi depozitate în corpul uman la temperaturi mult mai mari de 37 grade Celsius.

Mai sunt, de asemenea, câteva alte obstacole cum ar fi imposibilitatea de a schimba data de eliberare a substanţei deja injectate şi de a modifica vaccinurile între doze în situaţia în care s-ar ivi noi descoperiri ştiinţifice.   

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă