13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialO nouă specie de dinozaur, descoperită în China

O nouă specie de dinozaur, descoperită în China

O nouă specie de dinozaur, cu un gât foarte lung, numită Qijianglong guokr sau "dragonul de Qijiang", a fost descoperită în China, informează Mediafax.

Gâtul acestei noi specii de dinozaur are o lungime de aproape jumătate din cea totală a corpului acestui animal străvechi, care măsoară circa 15 metri.

"Dacă vă imaginaţi un animal a cărui lungime este dată, pe jumătate, doar de gâtul său, puteţi înţelege că evoluţia este capabilă de lucruri extraordinare", a declarat Tetsuto Miyashita, doctorand la Universitatea Alberta din Canada şi membru al echipei de cercetători care au identificat dinozaurul.

"Dragonul de Qijiang arată că dinozaurii cu gât lung au evoluat în moduri unice în Asia în perioada Jurasicului. Ceva foarte special se întâmpla în acea perioadă pe acest continent", au spus cercetătorii, potrivit Huffington Post

Cercetătorii cred că acest animal a trăit în Asia în urmă cu circa 160 de milioane de ani, în perioada Jurasicului târziu, din era Mezozoică. Noua specie a fost identificată pe baza craniului şi a unor vertebre fosilizate care au fost descoperite în anul 2006 de muncitorii de pe un şantier din apropierea oraşului Quiang, din sudul Chinei.

Paleontologii cred că dragonul de Qijiang aparţine familiei mamenchisauridae, o familie de dinozauri caracterizată de lungimea foarte mare a gâtului. Dar, spre deosebire de ceilalţi membri ai acestei familii, acest dinozaur avea vertebre goale pe interior şi foarte apropiate una de alta, astfel încât gâtul dragpnului ar fi fost la fel de rigid ca braţul unei macarale de construcţii.

Un articol care detaliază descoperirea şi identificarea noii specii de dinozaur a fost publicat online, pe 26 ianuarie, în Journal of Vertebrate Paleontology.

Cele mai citite

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...

Învingătoarea Soranei Cîrstea a mers până la capăt! Jasmine Paolini, campioană la Dubai

Italianca Jasmine Paolini a câştigat turneul WTA 1.000 de la Dubai, după ce a învins-o în finală pe rusoaica Anna Kalinskaia, în trei seturi,...

Politehnica Iași a înfrânat Rapidul. Giuleștenii, la primul eșec din acest an

Politehnica Iași i-a provocat prima înfrângere din acest an Rapidului, după ce s-a impus cu scorul de 3-1, sâmbătă seară, pe teren propriu, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă