0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialO nouă scurgere de apă radioactivă a fost detectată la centrala Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă a fost detectată la centrala Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă, care a ajuns parţial în Oceanul Pacific, a fost depistată la centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO).

O echipă de specialişti a fost trimisă la faţa locului pentru a descoperi cauza apariţiei acestei noi scurgeri de apă radioactivă, au anunţat luni reprezentanţii companiei, scrie Mediafax, care citează AFP.

În urma cercetărilor s-au descoperit 45 de tone de apă poluată în jurul unui condensator din apropierea sistemelor de decontaminare a apelor uzate.

Măsura luată de specialişti a fost dispunerea unei bariere de saci cu nisip pentru prevenirea infiltrării apei poluate, aceasta rămânând în principal în interiorul sistemului de decontaminare. O cantitate de 300 de litri de apă contaminată a fost dirijată către un canal de scurgere care ajunge până la Oceanul Pacific.

Apa contaminată conţine substanţe radioactive precum Cesiu 137 si Iod 131 într-o cantitate „egală sau uşor superioară” celei găsite în ocean în apropierea centralei nucleare. Alte elemente periculoase, precum Stronţiu radioactiv, responsabil de cancerul osos, ar putea fi prezente, de asemenea, în apa contaminată, dar această informaţie va putea fi confirmată abia după două-trei săptămâni de teste.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că ancheta privind acest eveniment şi cauzele producerii lui este încă în desfăşurare.

În săptămânile imediat următoare datei de 11 martie, când un cutremur şi un tsunami au provocat avarii la centrala nucleară Fukushima, TEPCO a deversat 10.000 de tone de apă uşor contaminată în Oceanul Pacific, fără a ameninţa direct ecosistemul sau viaţa oamenilor.

TEPCO a mai precizat că acest incident nu va împiedica încercarea de răcire a reactoarelor nucleare pâna la o temperatură mai mică de 100 grade Celsius, până la sfârşitul lunii.

Catrastofa nucleară de la Fukushima Daiichi, a doua ca gravitate după cea de la Cernobîl din 1986, nu a produs victime umane însă mii de persoane au părăsit zona afectată de emisiile puternic radioactive ale reactoarelor avariate.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă