20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO noua parohie ortodoxa a trecut la greco-catolici

O noua parohie ortodoxa a trecut la greco-catolici

Parintele Dumitru Salajan este preot paroh in satul Valea de Jos, judetul Bihor, de peste 27 de ani, reusind in tot acest timp sa se bucure de sprijinul si solidaritatea enoriasilor sai. Pe fondul unor neintelegeri cu Episcopia Ortodoxa Oradea, fiind acuzat pe nedrept de lucruri de care nu se considera vinovat, parintele Salajan a trecut la greco-catolici cu majoritatea credinciosilor parohiei sale. Pana acum, reveneau la Biserica Romana Unita foste comunitati greco-catolice din Transilvania, a caror confesiune a fost suprimata de comunisti in 1948. In localitatea Valea de Jos n-au existat, insa, niciodata greco-catolici, de-a lungul intregii sale istorii. Si totusi, din cei aproximativ 400 de localnici, 350 au semnat tabelul de trecere la Biserica Greco-Catolica, nemultumiti de nedreptatile pe care Episcopia Oradea i le-a facut parintelui Dumitru Salajan, pastor pe care il pretuiesc si in care au mare incredere. Cererea comunitatii din Valea de Jos a fost acceptata de Episcopia Greco-Catolica Oradea, astfel incat noua parohie unita este legal constituita. Situatia devine cu atat mai interesanta, din punct de vedere juridic, cu cat biserica noua din localitate este construita de parintele Dumitru Salajan, cu ajutorul material, financiar si uman al enoriasilor sai, fara vreun sprijin de la Episcopia Ortodoxa Oradea.
Cum noul lacas nu a fost inca intabulat pe parohia ortodoxa, comunitatea care l-a construit, trecuta acum la greco-catolici, doreste sa pastreze biserica, conform principiului afirmat in mod curent de oficialitatile BOR ca biserica apartine din punct de vedere legal enoriasilor sai majoritari.
Dupa trecerea localnicilor la greco-catolici, Episcopia Oradea a numit in Valea de Jos un preot tanar, care nu se bucura, insa, decat de sustinerea a 30 de enoriasi, ramasi ortodocsi. In localitate mai exista vechea biserica de lemn, care a folosit comunitatii inainte de construirea noului lacas, astfel incat tensiunile interconfesionale ar putea fi evitate prin slujirea in aceasta biserica. Desprinderea in ultima vreme de ortodoxie a unor localitati intregi ca Pesceana, jud. Valcea, Stei, jud. Hunedoara (a caror situatie conflictuala este deja monitorizata de institutii si foruri internationale, specializate in apararea drepturilor religioase) si acum Valea de Jos, Bihor, face evidenta realitatea, ca nu prozelitismul catolic determina parohii intregi sa paraseasca ortodoxia, ci autoritarismul, inflexibilitatea si intelegerea deficitara pe care le manifesta unele autoritati eparhiale, ortodoxe, intr-un context in care credinciosii au posibilitatea sa aleaga si sa opteze legal intre mai multe Biserici, care le pot da sentimentul identitatii si al moralitatii confesionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă