25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO noua contestatie a lui Basescu la CCR pe uninominalul lui Tariceanu

O noua contestatie a lui Basescu la CCR pe uninominalul lui Tariceanu

Administratia prezidentiala a mai depus o contestatie la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), vineri, 30 noiembrie, prin care sustine ca Legea votului uninominal asumata de Guvern incalca Constitutia deoarece prevede declansarea de alegeri anticipate in cazul reorganizarii adminstrativ-teritoriale. Noua contestatie vine in completarea primei, care se referea la articolul care instituia listele nationale suplimentare. Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, cu o saptamina luarea unei decizii.

Presedintele sustine in noua contestatie ca Legea votului uninominal pentru care executivul si-a asumat raspunderea este neconstitutionala deoarece contine un articol care prevede ca se vor organiza alegeri anticipate in cazul unei reorganizari administrativ- teritoriale. O asemenea dispozitie nu se regaseste insa in Constitutie, sustine presedintia.

Astfel, articolul din legea Guvernului completeaza prevederile Constitutiei, ce stipuleaza ca alegerile inainte de termen pot fi declansate de seful statului daca Parlamentul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Acelasi articol din Constitutie spune ca Parlamentul poate fi dizolvat o singura data in cursul unui an, dar nu  in ultimele 6 luni ale mandatului prezidential si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Potrivit Presedintiei, legea guvernului vine sa completeze in mod nepermis Constitutia, ba mai mult, o incalca, pentru ca legea fundamentala nu poate fi revizuita decit in urma unui referendum si nu printr-o lege organica, asa cum este cea pentru care executivul si-a asumat raspunderea.

Completarea la prima sesizare, cea care viza articolul din Legea votului uninominal prin care erau introduse listele nationale suplimentare, a fost depusa in data de 30 noiembrie. Acesta este de fapt motivul pentru care Curtea Constitutionala a aminat miercuri luarea unei decizii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă