La Festivalul Sighisoara Medievala, programul oficial a fost dublat de manifestarile spontane ale tinerilor participanti, mult mai spectaculoase si mai riguros planificate. Cateva mii de turisti au vizitat cetatea, au pozat tabaragiii, au cumparat ce le-a cazut la mana, dar au si lasat un gunoi de nedescris.
Organizatorii incheie deja prima zi de festival: este ora 0.30 si tocmai s-a terminat, in Piata Cetatii, proiectia celebrului film de groaza mut Nosferatu, cu actorul de nationalitate romana Bela Karoly in rolul vampirului. Superb lucrata, proiectia in aer liber a fost dublata de trupa de menestreli bucuresteni Einuiea, care a compus in timp real coloana sonora pentru acest film. Abia cateva zeci de participanti au ramas sa priveasca, reusind sa se desprinda o vreme de spectacolul vietii care se derula intre timp pe spatiile verzi din preajma bisericilor sau din "goana" dupa suveniruri de la tarabele insirate ca la talcioc de-o parte si de alta a tuturor pasajelor. In lumina slaba de felinare, furnicarul de oameni parea agitat ca si cand s-ar fi apropiat furtuna.
Stingerea oficiala a amplificat numai dorinta de boemie a tinerilor. Colonizati in grupuri numeroase, in jurul unor chitaristi anonimi, copii de 14 ani si adulti in toata regula s-au asezat cu nadejde pe dalele prafuite si au cantat.
"In codrul verde nu se mai pierde/ nu se mai vede urma de cal/De la izvoare nu mai apare/Umbra calare a unui haiduc", urla intr-un glas zecile de voci tinere. Atmosfera aduce acum cu Sighisoara din urma cu 5-6 ani, plina epoca hippie pentru adolescentii scapati vreme de 3 zile de sub ochii vigilenti ai parintilor. Dar muzica pe care o canta e muzica "Sighisorii", a nostalgicilor, Vali Sterian, Phoenix, Cargo, Doru Stanculescu cu Haidi-Hai, Vama Veche.
Sunt muzici cantate pe nerasuflate, cu patos pentru versuri, lucru inedit intr-o era a muzicii ritmate fara mesaj. "Printre nori ne pierdeam impreuna, dar m-am speriat, m-am ascuns intr-o sticla cu vin", susura unduindu-se Piata Cetatii…
Pe intuneric absolut, langa portile ferecate ale Bisericii romano-catolice situate la capatul Pasajului Scarilor, un alt grup murmura, simbolic parca, melodia rockerilor de la Guns N’ Roses "Knockin’ On Heaven’s Door" – Batand la poarta raiului.
Zeci de astfel de menestreli improvizati isi sfarsesc ziua prelungita in noapte dormind direct pe iarba, in aer liber. Urmeaza o noua zi…
Casatorii de 3 zile
Sambata, caldura imbratiseaza cetatea si parca sunt si mai multi oameni. Peste 10 mii de participanti, anunta o cifra oficiala. Cu toate acestea, iama se da din nou la "boutiq-araie", singurii care mai reusesc sa faca senzatie si sa adune lumea buluc sunt garda de italieni care jongleaza cu steaguri. Scena din Piata Comediatilor a fost de departe cea mai animata, aici avand loc inca de dimineata mai multe spectacole de teatru de papusi. Printre cei care sprijina zidurile, si comediantul Mihai Gruia Sandu; pierdut printre studentii sai, isi asteapta randul sa urce pe scena. In rest, vampiri in sicrie te intreaba daca nu cumva vrei "sa fii muscat", preoti bahici oficiaza casatorii pentru 3 zile, un fachir se asaza pentru numai cativa banuti pe cuie. Balci, nu alta! Iar in urma lui gunoi, gunoi, gunoi, fermentat deja de doua zile si neadunat de nimeni.
Mai multe manifestari din program au fost fie amanate fara sa se anunte acest lucru, fie nu s-au tinut pur si simplu. Nu ramanea decat sa vagabondezi prin cetate si sa te gandesti detasat ca totusi ideea unui astfel de festival medieval este buna…