20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialO "mica neglijenta" de 800.000 de euro

O „mica neglijenta” de 800.000 de euro

RA-APPS a platit pentru computere, scannere, imprimante si camere foto de zece ori mai mult decat pretul pietei, in cadrul unui contract pentru tiparirea de pasapoarte. Ieri, directorul economic, Emilia Serban, si seful serviciului de pasapoarte, Ecaterina Savu, de la RA-APPS au fost demise.

Contractul, in valoare de 35,5 milioane de euro, a fost incheiat in 2001 de Guvernul Nastase cu firma Bundesdruckerei pentru realizarea unui nou model de pasaport care sa corespunda, din punct de vedere al elementelor de siguranta, cerintelor UE, precum si pentru livrarea consumabilelor si a tehnicii aferente. Firma nemteasca a fost aleasa prin licitatie internationala, toate procedurile fiind derulate de Secretariatul General al Guvernului (SGG), care in vremea respectiva era condus de Miki spaga.
Potrivit actualului sef al SGG, Ilie Bolojan, contractul initial a fost majorat nejustificat prin 11 acte aditionale. Numai ultimul dintre acestea, incheiat in aprilie, umfla factura cu aproape 1,2 milioane de euro. Pentru acesti bani trebuiau livrate calculatoare, imprimante, scanere si camere foto "de zece ori mai scumpe decat pretul pietei", spune Bolojan. De exemplu, pentru un calculator care costa pe piata cel mult 1.500 de euro s-a platit suma de 13.600 de euro. Mai mult, din compararea facturilor din 2006 cu cele din 2007 s-a constatat ca pretul aceluiasi calculator "a crescut intr-un an cat altii in 10", de la trei mii la peste 13 mii de euro. Aceeasi aritmetica exponentiala a functionat si in cazul camerelor foto, al scanerelor si al imprimantelor, ale caror preturi au crescut de 4-7 ori, in conditiile in care si asa erau foarte mari.
"Cand mi-au cazut in mana aceste documente am crezut ca s-a gresit cu o virgula, pentru ca aceste preturi, la componente identice care se gasesc pe piata romaneasca, in orice magazine, sunt de zece ori mai mici", a aratat Bolojan.

 

» 800.000 de euro

Potrivit sefului SGG, Ilie Bolojan, compania straina s-a autosesizat, miercuri, cu privire la aceasta factura, dupa ce documentul a iesit la iveala, si a transmis SGG un fax in care sustine ca a fost vorba de "o mica neglijenta", corectand pretul total de la 1.190.000 de euro la 352.962 de euro. Cu toate acestea, spune Bolojan, preturile inca sunt de patru ori mai mari decat pe piata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă