21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialO fostă moderatoare vrea să dea în judecată TVR. Care este motivul

O fostă moderatoare vrea să dea în judecată TVR. Care este motivul

Fosta moderatoare a emisiunii dedicate romilor ”Fără etichete”, Mihaela Drăgan, a declarat că vrea să dea în judecată Televiziunea română pentru că, în perioada în care a lucrat pentru aceasta, nu a avut un contract de muncă şi nu a fost plătită, informează Mediafax.

Emisiunea a fost difuzată în fiecare miercuri, de la 13.00, pe TVR 1, potrivit site-ului tvrplus.ro.

Potrivit Mihaelei Drăgan, în luna decembrie a fost chemată pentru a face parte din noul proiect pentru emisiunea dedicată minorităţii rome, pe 7 ianuarie a dat o probă de moderare şi, pe 14 ianuarie, a avut loc prima înregistrare.

"La întâlnirea la care mi s-a propus să fiu moderatoare – după ce dădeam această probă – nu mi s-a comunicat absolut nicio sumă de bani, mi s-a spus că nu va fi o sumă foarte mare, că TVR-ul nu are bani, că ei vor încerca să acopere plata mea din nişte servicii promoţionale pe care le-ar fi făcut unor firme, care ar fi plătit pentru aceste servicii, şi onorariul meu ar fi fost asigurat de acolo, dar nu mi-au spus nimic clar. Eu am fost foarte entuzismată, mi-am dorit foarte mult să existe o emisiune în care să se vorbească just despre romi şi să fie reprezentaţi şi astfel încât nu am insistat să mi se spună cu ce sumă voi fi plătită. Mi s-a spus de la început că prima lună oricum nu voi fi plătită deloc şi se va numi perioadă de probă", a declarat pentru MEDIAFAX Mihaela Drăgan, precizând că s-a gândit că motivul pentru care nu semnează niciun contract este pentru că se află în perioada de probă.

"Numai că mi se părea totuşi ciudat ca eu să fiu în perioadă de probă şi imaginea mea să apară totuşi la televizor. Şi, dacă aş fi fost în perioadă de probă şi n-aş fi trecut, ce s-ar fi întâmplat? După două-trei ediţii ar fi spus gata, stop emisiunii?", a completat Mihaela Drăgan.

Aceasta a mai spus că nu i s-a comunicat de la început cât durează perioada de probă, aflând recent că este vorba despre trei luni.

"Întâlnirile mele cu şeful emisiunilor pentru minorităţi (Cătălin Sava, n.r.) au fost foarte puţine şi n-am putut să mă întâlnesc cu el. El se ocupă de partea asta cu contractul. Eu mă întâlneam foarte des cu producătoarea (Mimi Necula, n.r.). Şi, când s-a întâmplat să mă întâlnesc cu el, l-am întrebat – asta a fost după o lună şi jumătate. Dânsul mi-a spus: «Nu ţi-am spus că eşti în perioadă de probă? O să-l semnăm săptămâna viitoare şi o să primeşti şi tu nişte bănuţi»", a mai spus fosta moderatoare TVR.

De asemenea, Mihaela Drăgan a precizat că au existat diferenţe de opinie în realizarea emisiunii între ea şi producătoarea Mimi Necula.

"Eram foarte în dezacord cu producătoarea asupra conţinutului emisiunii, care avea o altă perspectivă asupra acestei emisiuni decât a mea. Adică, emisiunea era pentru minoritatea romă, dânsa venea cu o perspectivă cu care eu nu eram de acord. Dânsa voia să crească adresabilitatea emisiunii şi în rândul majorităţii, a neromilor, şi pentru asta ea crede că trebuie să le oferim majorităţii românilor ceea ce vor să obţină, adică să lansez practic nişte prejudecăţi cu care ei se identifică, ca ei să se uite la emisiune şi pentru că oricum invitatul din faţa mea va da ocazia telespectatorilor ca prejudecăţile acestea să fie combătute. Dar eu nu puteam să-mi asum gândurile astea. Eu nu mă simţeam confortabil să lansez nişte prejudecăţi, chiar dacă ştiam ca asta ar fi fost ideea producătoarei – ca invitatul să le combată. Pur şi simplu, eu, ca persoană romă, nu puteam să rostesc lucrurile alea", a mai spus Mihaela Drăgan, adăugând că aceasta era principala cauză a dezacordurilor dintre cele două.

Un moment semnificativ în ceea ce priveşte neînţelegerile dintre producătoarea şi moderatoarea emisiunii s-a produs săptămâna trecută, când invitatul emisiunii a fost Mugur Vârzariu, care este cunoscut pentru implicarea lui în viaţa comunităţilor de romi şi nu numai.

După această emisiune, producătoarea Mimi Necula a ţipat la Mihaela Drăgan, potrivit acesteia, cerându-i socoteală pentru invitatul din platou, deşi anterior îşi dăduse acordul pentru ca acesta să fie prezent în emisiune.

"Ea nu-l cunoştea, nu ştia cine e, dar, între timp, aflase de la o altă persoană din studio că el i-a făcut campanie preşedintelui Iohannis. Practic, el a făcut nişte poze pentru candidatura lui Iohannis. (…) N-am înţeles incompatibilitatea, ce legătură avea… (…) nici măcar n-a amintit despre Iohannis, despre această campanie, am discutat strict despre subiectul dezbătut, documentarul «The Romanians Are Coming»", a declarat Mihaela Drăgan pentru MEDIAFAX, precizând că, în fiecare marţi seara – pentru că miercuri dimineaţa se înregistra emisiunea – îi trimitea producătoarei planul pe care voia să îl urmeze, dar, în timpul programului, aceasta nu ţinea cont de el şi îi spunea în cască ce întrebări să adreseze invitaţilor.

"Eu am fost destul de revoltată în urma acestei discuţii, când m-a închis într-un birou să ţipe la mine şi m-a ameninţat că sunt înlocuibilă, că sunt în perioada de probă şi că, dacă vrea, îl interzice pe Mugur Vârzariu", a spus Mihaela Drăgan.

După discuţia cu producătoarea, Mihaela Drăgan a scris minuta înregistrării, pe care i-a dat-o şi lui Cătălin Sava.

"După ce am trimis această minută, ne-a chemat Cătălin Sava, şeful minorităţilor, pentru a discuta despre această problemă", a spus Mihaela Drăgan, adăugând că producătoarea emisiunii s-a enervat foarte tare şi a făcut mai multe afirmaţii jignitoare, atât despre moderatoare, cât şi despre emisiune.

Tot atunci, i-a fost prezentat şi un contract de cesiune a drepturilor de autor în care apărea suma de 740 de lei brut.

"Le-am spus că mi se părea puţin. Eu aş fi făcut şi pe gratis emisiunea asta, numai să fi fost respectată. Pentru mine, era un lucru activist. Dar ea n-a vrut să semneze. (…) S-a enervat foarte tare, a părăsit încăperea şi a spus că nu semnează niciun contract", a completat fosta moderatoare TVR, menţionând că nu i s-a permis să ia contractul acasă, să îl citească.

În urma celor întâmplate, Mihaela Drăgan a precizat că, împreună cu mai multe organizaţii rome şi feministe, care promovează drepturile omului, va face o scrisoare publică pe care o va trimite şi Comisiei de Etică din TVR şi chiar va da în judecată Televiziunea română.

"Între timp, eu chiar vreau să-i dau în judecată pentru lucrul ăsta, pentru că eu am muncit fără să fiu plătită acolo, nu mi s-a făcut niciun contract. Am dovada înregistrărilor care au apărut pe post", a afirmat Mihaela Drăgan.

Întrebată dacă ar continua să modereze emisiunea în condiţiile în care s-ar încheia un contract, Mihaela Drăgan a declarat că ar accepta, pentru că "trebuie să existe măcar o emisiune în toată media care să vorbească în mod just despre romi", care să arată şi o altă faţă a romilor, nu doar cea prezentată negativ în media. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, emisiunea ar trebui să fie realizată cu o echipă alcătuită din persoane rome sau din persoane care nu sunt rome, dar care să fie documentate despre această minoritate.

"La o emisiune care ar trebui să reprezinte romii lucrează persoane nerome – şi nu e o problemă că lucrează persoane nerome (…), dar nu pot lucra persoane care au această perspectivă asupra romilor, adică trebuie să ai puţină documentare, nu e nevoie să faci şi tu încă un deserviciu acestei etnii, la singura emisiune care, legislativ, trebuie să existe pentru romi", a mai spus Mihaela Drăgan.

Aceasta a precizat că neînţelegerile cu producătoarea emisiunii "Fără etichetă", Mimi Necula, au fost de la început, aceasta cerându-i să nu se identifice cu etnia romă.

"Îmi spunea că sunt doar martor, nu trebuie să-mi spun părerea, să-mi asum apartenenţa la această etnie. Sunt doar un moderator care lansează nişte întrebări şi atât", a spus Mihaela Drăgan, precizând că, în perioada în care a lucrat la TVR fără plată, şi-a asigurat singură vestimentaţia şi a scris articole pentru site-ul tvrplus.ro.

"Trebuia să avem o înregistrare vineri, nu am mai fost anunţată absolut nimic. De atunci n-am mai primit niciun răspuns, eu am încercat în repetate rânduri să comunic cu Cătălin Sava, nu mi-a mai răspuns", a completat Mihaela Drăgan.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Televiziunii române, contactaţi de MEDIAFAX, nu au oferit un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă