15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialO familie israeliană a cerut să fie recoltate ovule din ovarele fiicei...

O familie israeliană a cerut să fie recoltate ovule din ovarele fiicei lor moarte

O curte de judecată din Israel a aprobat o petiţie prin care, pentru prima dată în istorie, o familie cerea permisiunea de a recolta ovule din ovarele fiicei lor moarte, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, în varianta online.

Familia lui Hen Aida Ayash, o tânără de 17 ani care a murit după ce a fost lovită de o maşină în timp ce traversa strada, a cerut, printr-o petiţie, ca ovulele ei să fie recoltate şi congelate. Aprobarea petiţiei aduce în discuţie posibilitatea ca, pentru prima dată, o femeie să devină mamă după moartea ei. Acest lucru ridică o serie de întrebări de natură legală şi etică ce vor da bătăi de cap conservatorilor din Israel şi din întreaga lume.

Puţine ţări au o legislaţie care vizează recoltarea post-mortem a ovulelor, deşi recoltarea post-mortem a spermei de la bărbaţi care şi-au dat acordul înainte de a muri a devenit o procedură des întâlnită. Anul trecut, în Statele Unite, judecătorii şi doctorii au respins o petiţie asemănătoare pe motiv că femeia decedată nu îşi exprimase dorinţa de a avea copii înainte de a suferi un infarct.

Problema consimţirii a fost foarte importantă şi în cazul tinerei Hen Aida Ayash. Curtea a aprobat petiţia doar după ce au putut fi siguri că aceasta îşi dorea copii. Surse medicale au declarat că familia dorea să fertilizeze ovulele cu spermă donată şi să le congeleze ca embrioni, dar spitalul a refuzat să fertilizeze ovulele fără o hotărâre judecătorească. Deocamdată, judecătoria a refuzat să aprobe fertilizarea, dar aceasta nu este o hotărâre permanentă.

Familia fetei a hotărât, de asemenea, să îi doneze organele. Sora mai mare a lui Hen, Noy, a refuzat să comenteze decizia familiei de a recolta ovulele, dar i-a încurajat pe cei din jur să doneze organele celor dragi, „pentru că organele oamenilor care sunt în moarte cerebrală pot salva vieţile altor oameni,” a spus aceasta.

Legile israeliene nu abordează subiectul recoltării ovulelor de la femei decedate, însă sunt mai clare în ceea ce priveşte recoltarea spermei: o soţie are dreptul de a recolta sperma soţului ei decedat dacă doreşte să fertilizeze un ovul. Părinţii care doresc să recolteze sperma fiului lor trebuie să obţină o hotărâre judecătorească.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă