22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialO expoziție despre regii României, vernisată joi la Muzeul de Istorie

O expoziție despre regii României, vernisată joi la Muzeul de Istorie

O expoziție temporară despre monarhii români va fi vernisată, joi, de la ora 17.30, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, relatează Mediafax.

Expoziția "Regele a murit! Trăiască Regele!” omagiază un secol de la încetarea din viață a regelui Carol I și urcarea pe tron a regelui Ferdinand.

Expoziţia debutează cu prezentarea descendenţei lui Carol şi Ferdinand (germană, franceză, portugheză: bunici, părinţi, fraţi şi surori) şi continuă cu familia regală a României (Carol – Elisabeta, Ferdinand – Maria şi copiii lor).

Un capitol este dedicat simbolurilor regalităţii în perioada 1866 – 1927, unde sunt analizate stema, imnul, drapelul (apariţia şi evoluţia acestora), dar şi Coroana de oţel, sigiliul regal şi ordinele apărute în timpul celor doi suverani.

O parte importantă a expoziţiei este rezervată celor mai semnificative evenimente ale istoriei moderne, petrecute între anii 1866 – 1927, şi anume Constituţia din 1866, obţinerea Independenţei, proclamarea regatului, Expoziţia Naţională din 1906, Al Doilea Război Balcanic (în timpul lui Carol I), Primul Război Mondial, Marea Unire, Încoronarea de la Alba Iulia, Constituţia din 1923 (în timpul lui Ferdinand).

Demersul expoziţional este susţinut de numeroase obiecte originale, provenite din colecţiile muzeelor implicate, dar şi de un foarte bogat material iconografic şi informativ.

Expoziţia "Regele a murit! Trăiască Regele!" va fi deschisă la MNIR în perioada 30 octombrie – 1 martie 2015 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Cele mai citite

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă