16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialO echipa de "soimi" pentru Obama

O echipa de „soimi” pentru Obama

» Echipa de politica externa si de aparare anuntata ieri de presedintele ales al SUA, Barack Obama, cu Hillary Clinton secretar de stat, ridica semne de intrebare asupra "schimbarii in care putem sa credem".

Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a numit in pozitii-cheie ale administratiei sale un fost rival inversunat in alegeri – Hillary Clinton, care va fi secretar de stat – si doi veterani ai razboiului rece – generalul Robert Gates, mentinut in functia de secretar al Apararii, si generalul James Jones, fost comandant al fortelor NATO in Europa, numit consilier al presedintelui pentru Securitate nationala. Date fiind pozitiile mai dure ale acestora, apropierea de "soimi" in chestiuni ca razboiul din Irak sau atitudinea fata de Iran, dar si divergentele dintre ei, sedintele din Centrul de Comanda de la Casa Alba se anunta furtunoase. In acelasi timp, aceste nu-miri ii nemultumesc pe cei care ar fi dorit ca "schimbarea" promisa de Obama sa inceapa chiar din apropierea acestuia si care nu vad cu ochi buni intarirea cercului "clintonienilor" si al obisnuitilor puterii in jurul noului presedinte.

Acesta vine cu o justificare: complexitatea conjuncturii interne si internationale – in fond, este primul presedinte al SUA care "mosteneste" doua razboaie si o criza financiara globala – il sileste sa se bazeze pe oameni cu experienta. In plus, subliniaza sustinatorii sai, pozitiile lui Gates si Jones sunt in concordanta cu schimbarea de strategie preconizata de Obama in politica externa si de aparare, respectiv amplificarea puterii "soft", punctul forte al SUA in razboiul rece si considerata vitala pentru obtinerea victoriei in razboiul impotriva terorismului.
Echipa este completata de actualul guvernator al statului Arizona, Janet Napolitano, ca secretar pentru Securitate interna, post creat dupa 11 septembrie 2001. Ca guvernator al unui stat de la frontiera cu Mexicul, aceasta are experienta in problema imigratiei ilegale, care a revenit in atentie din cauza crizei economice.

O colaboratoare apropiata a lui Obama, Susan Rice, a fost numita ambasador al SUA la ONU, functie pe care noul presedinte intentionaza sa o ridice la pozitie ministeriala, un semnal privind importanta pe care Obama o acorda colaborarii cu Natiunile Unite.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă