3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialO data la doua luni, aurolacii fura cablurile serviciului secret STS de...

O data la doua luni, aurolacii fura cablurile serviciului secret STS de sub Casa Poporului

Cablurile Serviciului de Telecomunicatii Speciale se dovedesc o prada usoara pentru aurolacii din Bucuresti. Desi serviciul secret minimalizeaza amploarea fenomenului si sustine ca furturile de cabluri din reteaua pe care o administreaza sunt rare, R.l. a aflat ca, numai in ultimul an, a existat in medie cel putin un asemenea furt  la doua luni.

Vestea ca aurolacii taie nestingheriti cabluri ale unui serviciu secret (STS) din zona 13 Septembrie-Bulevardul Libertatii, unde se afla institutii precum Palatul Parlamentului, Ministerul Apararii, Ministerul Comunicatiilor sau Academia Romana, a venit acum doua zile chiar de la seful STS, Marcel Opris.
"Cablurile de comunicatii aflate sub cladirea Parlamentului ne-au fost taiate in ultima perioada de trei ori, probabil de aurolaci", a spus acesta, si nu s-a oprit aici. "Am sesizat politia si nu a facut nimic pentru ca le e teama sa intre prin canale dupa aurolaci", a continuat Opris, in timpul unei intalniri cu revolutionarii de la Asociatia 21 Decembrie. Ieri, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale nu a mai putut fi contactat, dar a transmis lamuriri prin purtatorul de cuvant al serviciului, colonelul Adrian Fulea. "E vorba de retele speciale de telefonie care au un sistem de rezerva asigurat, care intra in functiune in astfel de momente.

 

Nu cade reteaua, nu se intrerupe convorbirea".  Din acest motiv, oficialul STS nu considera furtul de cabluri de sub cladirea Parlamentului o "foarte grava" problema si spune ca astfel de episoade sunt rare: "Nu este o situatie care sa aiba continuitate sau sa se fi intamplat si acum doua luni, si acum trei luni. Nu are repetabilitate in timp, nu se intampla frecvent. Va spun ce a spus domnul director: «am sesizat politia si nu s-a facut nimic pentru ca le-a fost teama sa intre in canale dupa aurolaci. Deci nu s-a rezolvat nimic»", ne-a explicat Fulea. Insa spusele celor doi oficiali STS sunt contrazise de politisti. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, sustine ca, din martie 2008 pana acum, s-au inregistrat 11 plangeri ale STS pe aceasta tema, in medie, asadar, de una la doua luni. Mai mult,  deja sunt cercetate patru persoane pentru furturi de cabluri ale Serviciului de Telecomuncatii Speciale, iar asta, numai pentru sectorul 5.

 

"Avem 11 plangeri de la STS, prima inca din martie 2008. La fiecare sesizare, politistii au intrat in canal, nu s-a pus niciodata problema sa nu intre. Pe unul (hot – n.red.) l-am prins in flagrant alaltaieri, cu cablul in brate. Era un om al strazii. Politia a facut patrulari si pande chiar impreuna cu lucratorii STS ori de cate ori am fost sesizati ca s-a produs ceva, am efectuat cercetarea", ne-a transmis Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

"E ca si cum am securiza calea ferata"
Pentru ca aurolacii sa nu mai taie cabluri ar trebui sa nu mai aiba acces in canale. si nu ar avea acces daca acestea ar fi securizate. Problema este insa ca nimeni nu-si asuma aceasta responsabilitate. Reprezentantii STS urmeaza sa ceara Primariei Generale sa blocheze intrarile in canal, dar, potrivit institutiei, acestia au gresit destinatarul. "Ca sa securizeze primaria canalele respective, ar trebui sa cheltuim bani din buzunarul cetateanului. Cand vorbim despre societati – de stat sau private – privim cu atentie pentru ca ele au profit si au anumite beneficii si de acolo ar trebui sa scoata banii. De unde sa scot eu milioane de euro?", s-a intrebat, retoric, Madalin Dumitru, directorul Directiei de Infrastructura si Servicii Publice din PMB.

Responsabila cu administrarea galeriilor subterane din zona Palatului Parlamentului ar fi compania ENEL.  "Cei de la ENEL le-au securizat de un milion de ori si prin metode sofisticate. Au pus bariere, au sudat capace, au pus camere de luat vederi, au chemat politia. Dar degeaba. E ca si cum am securiza calea ferata", adauga oficialul din PMB. Reprezentantii ENEL, contactati ieri de R.l., au precizat insa ca ei au in grija doar unele dintre intrarile in canale . "Securizam trapele de acces in galeriile de cabluri edilitare care gazduiesc si retele electrice  subterane apartinand companiei noastre." Romtelecom, o alta companie care are cabluri in galeriile respective, nu considera insa ca trebuie sa isi asume singura o asemenea responsabilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă