21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"O crima ferpecta", de Alex de la Iglesia

„O crima ferpecta”, de Alex de la Iglesia

Comedia hispano-italiana „O crima ferpecta” a detinut anul trecut recordul de popularitate in Spania, dar a cucerit si Marele premiu al Festivalului filmului politist din Cognac.

Pornind de la o tema des intalnita in societatea concurentiala, lupta pentru afirmare in staff-ul unui magazin de solduri, „O crima ferpecta” nu ocoleste si alte laitmotive ale prezentului. Astfel, regizorul Alex de la Iglesia nu se sfieste sa atace cu mijloacele comediei razboiul dintre sexe, depresia casnica, complicitatea birocratica, politia cam neghioaba, toate acestea pe fondul unor citate din istoria filmului politist.
Regizorul adopta cu dezinvoltura registrul fantastic atunci cand reinvie victima unei crime accidentale pentru a da sfaturi nefericitului asasin din intamplare. De altfel, duelul imaginat pentru sefia etajului magazinului de confectii va genera si intamplarea in care castigatorul devine victima unui accident mortal. Reinviat de cineast, acesta va fi si „complicele” din umbra al presupusului asasin in incercarea de a scapa de un martor incomod. Iar acest martor, o vanzatoare de la raionul de parfumuri, profita din plin pentru a exercita un cumplit santaj sexual.
De aici incepe cascada de gaguri de toate felurile, pe un fond bine ritmat, in care suspansul alterneaza cu bluff-ul, tensiunea urmeaza destinderii, iar constructia epica, desi uneori supradimensionata, ramane credibila in limitele conventiilor propuse de autori.
Filmul se scalda in tonalitati de umor negru ce i-ar fi incantat si pe maestrii suspansului – Alfred Hitchcock sau Roger Corman (citabila, printre altele, este secventa transarii corpului victimei).
Si finalul aminteste de umorul tonic al clasicilor comediei hispanice, care nu refuza nici insolitul cocktail de critica sociala si thriller. Latura absurda a filmului este subliniata si in constructia principalului personaj – Rafael (jucat de Guillermo Toledo), un elegant perfectionist, vanator de fuste cinic, ce devine victima unui sistem in care mediocritatea este ridicata la rang de model. A spune mai mult despre intamplarile initiatorului unei crime „ferpecte” ar insemna sa rapim potentialilor spectatori satisfactiile unei comedii ce s-a situat in topuri pe primul loc. Printre alte atuuri ale acestei inspirate comedii sunt dialogurile savuroase si acide, dar si originala interpretare a temei culpabilitatii, atat de apropiata marilor cineasti. Filmul a costat 4.750.000 de euro, adica de vreo opt ori mai mult decat intregul buget al cinematografului romanesc.


„O crima ferpecta”, regia: Alex de la Iglesia, scenariul: Alex de la Iglesia, Jorge Guerrica Echevarria, imaginea: Jose L. Moreno, muzica: Roque Banos, interpreteaza: Guillermo Toledo, Monica Cervera, Fernando Tejero, Luis Varela, Kira Miro. Productie Spania-Italia, 2004, durata; 105 minute, color, ecran lat. Film distribuit in Romania de Independenta Film.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă