Cluj-Napoca este recunoscut drept unul dintre cele mai importante centre universitare chiar din Europa de Est. Din anul universitar 2015-2016, studenţii care vor să înveţe în capitala Transilvaniei vor mai avea, însă, o alternativă la doar câţiva kilometri de sediul principal al celebrei Universităţi Babeş-Bolyai.
Comuna Floreşti, lipită, practic, de Cluj-Napoca, va deveni, cel mai probabil, singura comună din România în care va funcţiona o universitate acreditată. Ba mai mult, tot aici ar urma să fie ridicat şi un adevărat campus studenţesc, totul în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. Banii vor veni prin intermediul Asociaţiei Creştine “Pro Integritate”, a cărei reprezentanţi au semnat parteneriatul cu Primăria Floreşti pentru construirea atât a universităţii, cât şi a campusului studenţesc.
“Această investiţie va aduce anual aproximativ 800.000 de lei la bugetul local al comunei Floreşti, prin plata concesiunii terenului, redevenţelor, impozitului pe clădiri, dar şi din cota de 17,5% din impozitul aferent profesorilor. Este una dintre cele mai semnificative investiţii realizate în ultimii ani în localitate, care are beneficiul de a contribui şi la dezvoltarea pe orizontală a altor servicii, conexe, realizate de operatori privaţi”, a declarat primarul comunei care va intra pe harta învăţământului universitar din România, Horia Şulea.
De la management, la drept
În Floreşti, viitorii studenţi pot opta pentru diferite specializări, în frunte cu management, economie, juridic, asistenţă socială sau inginerie. Universitatea clujeană va fi ridicată pe un teren de aproximativ 10 hectare în zona Cetatea Fetei, iar întregul proiect include clădirea instituţiei, care va cuprinde sălile de curs, spaţii verzi sau terenuri de sport, precum şi spaţii de cazare pentru studenţi şi profesori.
“Societatea în care trăim are mare nevoie de oameni pentru care corectitudinea şi etica să se manifeste în toate aspectele vieţii lor, inclusiv în viaţa profesională, pentru că acolo impactul lor se simte la nivelul întregii societăţi. Putem acum confirma că asociaţia noastră a demarat un proiect la care ne gândeam de mult, o instituţie de învăţământ superior în care educaţia să meargă mână în mână cu valorile morale în care cu toţii am fost crescuţi, indiferent de confesiune, dar de care uneori e greu să ne amintim în tumultul vieţii cotidiene. Scopul nostru este de a pregăti tineri care să ne ia locul într-o bună zi, nu doar să conducă organizaţiile sau poate un departament din cadrul lor, dar care atunci când părăsesc organizaţia să se descurce singuri, să conducă şi să dezvolte alţi oameni şi alte organizaţii”, a spus şi preşedintele Asociaţiei Pro Integritate, Mircea Cirţ.
Potrivit acestuia, universitatea din Floreşti va fi construită în maxim doi ani, astfel că la începutul anului universitar 2015-2016 primii studenţi ar urma să îi calce pragul.
Clujul e în top
În urmă cu doi ani, o asociaţie europeană a făcut un top al principalelor universităţi din România conform anumitor standarde impuse de Uniunea Europeană (UE). Potrivit respectivei clasificări, 12 universităţi sunt de top, iar Clujul este, alături de Bucureşti, oraşul cu cele mai multe astfel de instituţii de studii superioare în top, patru. Universitatea “Babeş-Bolyai”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) şi Universitatea Tehnică reprezintă mândria învăţământului clujean în statisticile UE.