19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO bratara a fost filmata acasa la unul dintre inculpati

O bratara a fost filmata acasa la unul dintre inculpati

Dosarul “Aurul Dacic”, judecat la Tribunalul Hunedoara, se complica pentru inculpati. Ieri a fost prezentat instantei un film documentar realizat de un post de televiziune din Romania in care apar imagini cu una dintre bratarile pe care procurorii sustin ca au traficat-o cei 12 inculpati. Imaginile au fost realizate in siturile arheologice din Muntii Orastiei si acasa la capul retelei.

Tot la termenul de ieri a mai fost prezentat un film in care apar imagini cu inca o bratara din aur de provenienta dacica, alta decat cea prezentata in filmul de televiziune. Din motive tehnice materialul nu a putut fi insa vizionat in intregime. Prezentarea acestuia va fi reluata la termenul viitor. Procurorii au prezentat o proba elocventa pentru sustinerea acuzatiilor pe care le aduc lotului de 12 inculpati in dosarul “Aurul Dacic”. Filmul de televiziune a fost facut pe platoul montan unde se afla ruinele cetatilor dacice si acasa la unul dintre inculpati, considerat de procurori ca fiind capul retelei infractionale. In imaginile filmate este prezentata o bratara din aur masiv, in greutate de aproximativ 1,3 kilograme, dupa aprecierea realizatorului filmului. Inainte de prezentarea materialului respectiv, avocatul lui Iulian Ceia a cerut evacuarea presei din sala si in special a redactorului “Romaniei libere”, motivand ca jurnalistii nu relateaza corect aspecte legate de proces. Atitudinea ostila a avocatului impotriva presei nu este una izolata. Mai multi jurnalisti din judet au fost chemati in fata instantei de capul grupului de traficanti, Iulian Ceia, cu scopul de a-i determina sa faca declaratii negative fata de politistii si procurorii care instrumenteaza dosarul.

Bratarile vor fi prezentate in instanta

Totodata, bratarile dacice identi-ficate in Franta si SUA vor fi aduse in tara si vor fi prezentate ca probe in fata instantei. Atat procurorii, cat si inculpatii se arata bucurosi ca acestea au fost gasite. Inainte de proces, Iulian Ceia declara ca este bucuros ca au fost gasite bratarile si ca nici o filiera descoperita de autoritati nu duce la cei 12 inculpati.

Mai pretios decat “Closca cu puii de aur”

Anchetatorii au stabilit ca in anii 2000 si 2001 grupul infractional condus de Iulian Ceia a traficat doua comori gasite la Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o comoara care cantareste 14 kilograme, formata din 10 bratari dacice din aur, descoperite in 2000, si o a doua, compusa din cinci bratari dacice, cantarind fiecare intre 800 de grame si 1,8 kilograme, gasita un an mai tarziu. La perchezitiile efectuate la domiciliile inculpatilor, organele de ancheta au gasit aparatura de detectie, precum si obiecte care ar putea face parte din patrimoniul national si arme albe.

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă