19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialO anomalie cromozomiala ar putea fi la originea anumitor tipuri de cancer

O anomalie cromozomiala ar putea fi la originea anumitor tipuri de cancer

O anomalie cromozomiala, numita aneuploidie, s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat in SUA, care confirma o ipoteza formulata de mult timp de oamenii de stiinta, informeaza Mediafax.

Aneuploidia impiedica celulele organismului sa aiba numarul obisnuit de cromozomi, iar in cazul oamenilor, numarul cromozomilor continuti de celulele canceroase este, in majoritate a cazurilor, anormal.

Oamenii de stiinta banuiau de multa vreme ca dezvoltarea tumorilor este provocata de mutatii genetice, care se fac vinovate de o separare defectuoasa a cromozomilor in timpul diviziunii celulare, au explicat cercetatorii de la Mayo Clinic din SUA.

"Bazandu-ne pe noi modele, testate initial pe soareci, aplicate apoi pe diverse forme de cancer la oameni, am reusit sa demonstram ca aneuploidia conduce la declansarea cancerului si am reusit sa elucidam, totodata, modul in care se realizeaza acest proces", a declarat Jan van Deursen, principalul autor al studiului.

In timpul testelor pe soareci, cercetatorii au descoperit ca o celula este mai putin capabila sa distruga o tumoare daca separarea fiecarui cromozom din celula (mitoza) este incompleta sau daca se incheie prin lipsa unui cromozom.

"Celulele isi pierd astfel capacitatea de a se debarasa de tumori, fapt care face parte din sistemul imunitar", a explicat Bob Nellius, purtator de cuvant al Mayo Clinic.

"E ca si cum ati pierde programul antivirus al computerului dumneavoastra. Celula ii spune cancerului: «Vino sa ma prinzi»", a adaugat aceeasi sursa.

Printre formele de cancer asociate cu aneuploidia, studiul citeaza cancerul de colon si cancerul sistemului limfatic.

Rezultatele acestui studiu, care ar putea pune punct unei lungi dezbateri care a durat zeci de ani – aceea daca aneuploidia duce la cancer sau este provocata de acesta -, sunt publicate in revista Cancer Cell.

Cele mai citite

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă