6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialNYT: Regiunea Mării Negre, un spaţiu al frontierelor vulnerabile

NYT: Regiunea Mării Negre, un spaţiu al frontierelor vulnerabile

Regiunea Mării Negre, un leagăn de civilizaţie, comerţ şi cultură, a devenit în prezent un spaţiu al conflictelor nerezolvate, al frontierelor vulnerabile şi rivalităţilor, comentează New York Times, denunţând lipsa instituţiilor eficiente de cooperare regională, potrivit Mediafax.

Terorismul şi rebeliunile se răspândesc în zona Caucazului de Nord, alimentate cu militanţi din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. Totul, de la drogurile provenind din Afganistan la materialele pentru programul nuclear iranian – este transportat prin această regiune. Situaţia din Georgia rămâne tensionată după conflictul cu Rusia din 2008, iar separatisştii ameninţă cu reluarea ostilităţilor în Nagorno-Karabah şi Transnistria”, observă New York Times.

“La instabilitate contribuie lipsa instituţiilor eficiente necesare cooperării în regiunea Mării Negre. Iniţiativa Sinergia Mării Negre, a Uniunii Europene, Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră şi operaţiunea Black Sea Harmony funcţionează foarte încet”, subliniază publicaţia americană.

“Trei state membre NATO – România, Bulgaria şi Turcia – formează o alianţă la Marea Neagră, dar nu acordă atenţia cuvenită regiunii. Rusia şi Turcia încearcă să domine spaţiul maritim şi să ţină în afară alte Forţe Navale şi, chiar dacă nu ar face-o, Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, limitează la trei săptămâni durata staţionării navelor militare”, menţionează ziarul american.

Potrivit New York Times, condiţiile de securitate în regiune ar putea să se îmbunătăţească, în contextul în care Rusia va organiza Jocurile Olimpice de la Soci, în 2014, Ucraina încearcă să calmeze tensiunile din Crimeea, iar Turcia, Azerbaidjanul şi Georgia speră că situaţia conflictuală din caucazul de Nord se va încheia.

Cele mai citite

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă