21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNuvela de Gogol in premiera pe scena Nationalului clujean

Nuvela de Gogol in premiera pe scena Nationalului clujean

Spectacolul „Insemnarile unui nebun”, dupa N. V. Gogol (1809-1852), prezentat in premiera absoluta la Teatrul National „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, saptamana trecuta, reprezinta o premiera absoluta si un act artistic si de cultura temerar. Si asta, pentru ca prestigiosul actor, regizor si dascal Anton Tauf, a avut ideea de a adapta scenic nuvela, transformand-o intr-un adevarat recital actoricesc.
Piesa a fost prezentata spectatorilor clujeni intr-o formula regizorala originala si de efect, adaugand personaje si o figuratie adecvata, cum este „cititorul” (Cristian Rigman) jurnalului lui Popriscin (nebunul), femei in costume de epoca (Eva Crisan, Maria Seles; Maria Munteanu) sau actorii Catalin Herlo si Catalin Codreanu), care canta uneori solo (Romina Merei) arii din opere cunoscute, sau simuland interpretarea la vioara a unor piese celebre din repertoriul clasic (sonorizarea, Vasile Crisan).
Toate aceste inovatii regizorale, completate cu o scenografie pe masura, realizata de Cristean Rusu, au avut darul de a imprima spectacolului un anumit dinamism si o logica scenica. Nuvela in sine a fost bine primita in epoca, despre ea scriitorul Bielinski scriind: „acest grotesc monstruos, aceasta plasmuire fantastica si capricioasa a imaginatiei artistului, aceasta satira fara rautate la adresa vietii si omului, a vietii nenorocite, aceasta caricatura in care exista atat de multa poezie, atat de multa filozofie, aceasta poveste a bolii psihice expusa intr-o forma poetica, impresioneaza prin sinceritatea si adancimea ei, care e demna de pana lui Shakespeare: n-ati ispravit inca si radeti de prostanac, si rasul vostru a si inceput sa fie impregnat de tristete…”.
Adaptand aceasta nuvela si interpretand magistral rolul nebunului, Anton Tauf a imbogatit palmaresul si repertoriul Nationalului clujean cu un text dramatic clasic valoros. Acest spectacol a fost dedicat memoriei lui Vlad Mugur.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă