17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialNumirile politice înseamnă taxe de protecţie

Numirile politice înseamnă taxe de protecţie

Arestarea lui Laurenţiu Mironescu, fost secretar general la Interne, şi învinuirea senatorului PDL Mircea Banias în scandalul contrabandei din Portul Constanţa arată că numirile în funcţii de conducere pe criterii politice atrag după sine plata unor taxe de protecţie ca formă de finanţare a partidelor şi de îmbogăţire a re-pre-zentanţilor acestora.

Numirile în funcţii de conducere pe criterii politice şi perceperea mitei constituie un comportament generalizat, deoarece arestările din Portul Constanţa nu sunt singulare. În urmă cu câteva luni, la Vama Halmeu au fost arestate mai multe persoane, iar ex-şeful Autorităţii Na-ţio-nale a Vămilor, Radu Mărginean, a fost acuzat de luare de mită. Şi în acest dosar există indicii clare ale traseului banilor până la sediul central al PDL din Aleea Modrogan. Scandalul arestărilor din Portul Constan-ţa, operate în baza unor interceptări, radiografiază relaţiile unei structuri asemănătoare celei de tip mafiot: şefii sunt liderii politici (în acest dosar Banias şi Mironescu), loco-te-nenţii sunt subor-do-naţii acestora (şefii de la direcţiile şi birourile vamale) iar plătitorii sunt contrabandiştii şi eva-zioniştii. Sunt stabilite ierarhii (cine dă banii, vinul sau mărfurile de contrabandă obţine postul) şi se execută şi sanc-ţiuni, de genul blocarea numirii pe o funcţie a unui adversar în afaceri. Nu întotdeauna postul râvnit este şi cel obţinut, după cum rezultă din de-cla-raţiile date de Laurenţiu Mironescu în faţa judecătorilor.

Mironescu s-a vrut şef în port, dar a ajuns în MAI

Fostul secretar general al Ministerului de Interne, Lau-ren-ţiu Mironescu, le-a declarat judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că şi-ar fi dorit să ocupe funcţia de şef al Portului Constanţa, dar acest lucru s-a dovedit până la urmă imposibil. Mironescu a fost numit, în schimb, secretar general al Ministerului de Interne, a doua poziţie în ierarhia instituţiei. În acest context, potrivit unor surse judiciare, Laurenţiu Mironescu le-a explicat pe larg ma-gis-tra-ţilor cum s-a negociat şefia Portului Constanţa, dar şi că „bătălia” s-a dat între el şi un alt competitor, care beneficia de sprijinul puternic al UNPR, for-ma-ţiu-nea condusă de actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Sprijin căutat la Anca Boagiu

Fostul secretar general de la Interne le-a mai spus judecătorilor că, deşi cei doi concurau pentru acelaşi post influent, totuşi relaţia era una cât se poate de amicală. „Într-un final, oricum nu conta cine ajunge şef pentru că celălalt candidat era prietenul meu”, a recunoscut Mironescu la instanţa supremă.

Acesta din urmă a mai declarat că, în perioada „campaniei electorale pentru port”, a încercat să discute cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a stabili cu certitudine cine va ocupa funcţia de şef al Portului Constanţa. Potrivit propriilor spuse, Laurenţiu Mironescu nu a reuşit însă să ajungă la Boagiu, deşi tot el admite că erau în relaţii foarte bune.

În ceea ce priveşte suma de 8.000 de lei – bani necesari pentru a-şi obţine o funcţie de conducere în PDL Constanţa – pe care ar fi luat-o de la Alin Pilcă, Mironescu a avut şi aici o explicaţie: anume, Pilcă s-ar fi oferit să îl ajute în baza unei vechi relaţii de prietenie, nefiind vorba de o solicitare făcută în prealabil. Potrivit surselor RL, într-un final, la Mironescu nu au mai ajuns banii, ci o cantitate considerabilă de băutură.


„Am luat produse pentru Asociaţia Surzilor”

La scurt timp după ce a aflat că a primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, senatorul PDL Mircea Banias a declarat, în cadrul unei emisiuni, la B1 TV, că este nevinovat, dar a recunoscut o parte din faptele care îi sunt imputate de anchetatorii care investighează corupţia din Portul Constanţa. Public, senatorul a încercat să se distanţeze de conotaţiile penale ale acţunilor sale, plasându-le într-un registru, fie banal, fie caritabil. Prima acuzaţie a DNA în cazul lui Banias se referea la faptul că i-a cerut lui Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare, mai multe produse de contrabandă confiscate. Banias insistă însă că produsele nu erau pentru el personal, ci pentru Asociaţia Surzilor din Constanţa.

„Anul trecut, de Crăciun, mi-am propus să fac o petrecere la Asociaţia Surzilor din Constanţa, în care să ofer copiilor şi familiilor de surzi, persoane nevoiaşe, cu handicap, un cadou. Nu în numele partidului. Erau în jur de 200 de persoane, cu tot cu copii”, a declarat, în schimb, Mircea Banias. DNA mai susţine despre acesta din urmă că a încercat să blocheze anumite proiecte legislative care afectau interesele lui Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare. Senatorul PDL a nuanţat însă şi această situaţie de fapt. „Am avut o discuţie cu domnul Bogatu, care mi-a spus la un moment dat – nu numai domnul Bogatu, şi domnul Bălan, care era director general al portului – că, în situaţia în care se vor scana toate containerele, va exista un blocaj în port, pentru că, fizic, nu există posibilitatea să le scanezi pe toate, decât provocând întârzieri, şi că există riscul ca o parte din trafic să se ducă la ucraineni sau la bulgari. Am avut această discuţie şi cu colegii de partid, într-un cadru foarte larg, cu o sută de Persoane, în care am fost întrebat şi s-a evocat această posibilitate: să se blocheze Portul Constanţa. Dar n-am făcut nici un fel de demers ca aceste containere să nu se scaneze. Am înţeles care sunt raţiunile pentru care se scanează containerele şi nici n-aveam unde să fac eu asemenea demersuri, pentru că n-am competenţe şi nici responsabilităţi în acest domeniu.”

Precizare

Grupul de Servicii Petroliere nu are nici o legătură cu societatea Romterminal, la care are acţiuni grupul de afaceri coordonat de parlamentarul Mircea Banias, după cum s-a afirmat în articoul „Baronii Portului Constanţa”, publicat în ediţia din 24 mai a României libere, a precizat Radu Petrescu, director în cadrul acestui grup. „Societatea la care se face referire în articol este Euro Expert Grup, preluată pe 18 decembrie 2008 de către Grup Servicii Petroliere şi redenumită GSP Shipyard. La momentul preluării, Euro Expert Grup nu deţinea participaţii în societatea Romterminal”, a menţionat Radu Petrescu.

Cele mai citite

Criminal român, extrădat din Germania. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor

Un român aflat pe lista celor mai căutați infractori ("Most Wanted") va fi extrădat în România în jurul orei 20, pe 8 octombrie. Acesta...

Gigi Becali a declarat că-l așteaptă pe Nicolae Stanciu la FCSB

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat public că îl așteaptă pe Nicolae Stanciu să revină la echipă din iarnă, după ce internaționalul român și-a...

Jens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO, a fost numit oficial la conducerea Conferinței de Securitate de la Mynchen, unul dintre cele mai importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă