16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialNumire controversată în Guvernul Bulgariei

Numire controversată în Guvernul Bulgariei

Preşedintele Bulgariei, Rossen Plevneliev, a calificat luni drept ”scandaloasă” nominalizarea noului consilier diplomatic şi de securitate în cadrul guvernului, informează Agerpres.

Numirea vine la o lună după ce o altă persoană controversată a fost desemnată la conducerea Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), decizie care a provocat demonstraţii masive şi a fost în cele din urmă anulată, relatează AFP.

Serviciul de presă al guvernului de la Sofia a anunţat luni numirea lui Boian Ciukov în funcţia de consilier al primului ministru pe probleme de diplomaţie şi securitate.

”Dacă vorbim de nominalizări scandaloase, după cea a lui Delyan Peevski la conducerea DANS, nu îmi ascund marea preocupare nici faţă de cea al lui Ciukov în funcţia de şef al Consiliului de Securitate de pe lângă Consiliul de Miniştri, adică responsabilul cu serviciile de securitate”, a declarat preşedintele bulgar.

Boian Ciukov a mai fost secretar general al Consiliului guvernamental pentru Securitate Naţională, între anii 2008 şi 2009, pe vremea guvernului condus de socialistul Serghei Stanişev. ‘Ciukov a făcut numeroase declaraţii în favoarea Uniunii Eurasiatice a lui Putin’, a reamintit şeful statului bulgar în declaraţia sa. De altfel, Ciukov s-a mai remarcat în trecut şi prin declaraţii critice faţă de apartenenţa Bulgariei la UE şi NATO, menţionează AFP.

Potrivit comisiei care se ocupă de dosarele serviciilor secrete din perioada comunistă, Ciukov a activat în cadrul serviciului de spionaj între anii 1980 şi 1988, lucrând sub acoperire diplomatică la Paris şi Madrid. După căderea comunismului a intrat în sectorul privat.

Recentele nominalizări controversate în domeniul securităţii au îndepărtat perspectivele aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, mai scrie AFP. Astfel, ambasadorul Olandei la Sofia, Karel van Kesteren, a declarat sâmbătă săptămânalului bulgar Kapital că participarea la spaţiul Schengen este ”o chestiune de încredere, iar această încredere nu a fost consolidată de evenimentele recente de aici”.

Cele mai citite

Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă Vizita de lucru a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale AmericiiPreședintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă