16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialNumeroşi cehi au aprins lumânări în locuri simbolice din Praga, în memoria...

Numeroşi cehi au aprins lumânări în locuri simbolice din Praga, în memoria lui Vaclav Havel

Numeroşi cetăţeni cehi îndoliaţi au mers duminică în centrul capitalei Praga pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte Vaclav Havel, decedat la vârsta de 75 de ani, în locuri strâns legate de “Revoluţia de Catifea” din 1989, al cărei artizan a fost fostul disident, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La ora locală 18.00 (19.00, ora României), clopotele bisericilor cehe au răsunat în memoria sa.

“Vaclav Havel simboliza democraţia, libertatea şi, cum să spun…, politeţea, buna-cuviinţă umană”, a afirmat Martin Cihelsky, după ce a aprins o lumânare în faţa unei plăci comemorative, pe strada Naţională.

Toată după-amiaza, locuitori de toate vârstele din Praga au venit aici pentru a depune lumânări şi flori în faţa plăcii, instalată în amintirea unei manifestaţii studenţeşti din 17 noiembrie 1989, o dată devenită sărbătoare naţională.

În urmă cu peste două decenii, reprimarea brutală de către poliţia comunistă a acestei manifestaţii paşnice a fost detonatorul unui val gigantic de proteste în toată ţara, denumit “Revoluţia de Catifea”, care a înlăturat regimul comunist.

“Datorită lui Vaclav Havel, oamenii din lume cunosc şi lucruri pozitive despre ţara noastră. În spatele lui nu există minciuni, nici corupţie”, apreciază o tânără din Praga.

Piaţa Wenceslas, dominată de statuia ecvestră a sfântului patron al ţării şi impozanta clădire a Muzeului Naţional, a fost de multe ori în trecut teatrul unor evenimente cruciale care au marcat istoria acestei ţări din Europa Centrală.

De la anunţul morţii lui Vaclav Havel, sute de cehi, dar şi străini s-au adunat în faţa statuii Sfântului Wenceslas pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.

Mai multe portrete ale lui Vaclav Havel au fost puse pe soclul acestei statui imense.

În Piaţa Wenceslas s-au aruncat cehii cu mâinile goale în faţa tancurilor ocupaţiei sovietice, în august 1968, iar tânărul student Jan Palach şi-a dat foc în ianuarie 1969 pentru a protesta faţă de o intervenţie brutală care înăbuşea “Primăvara de la Praga”, o mişcare ce voia să doteze regimul de la putere cu o “faţă umană”.

Douăzeci de ani mai târziu, cehii s-au strâns din nou în piaţa Wenceslas pentru a înlătura regimul totalitar, sub conducerea dramaturgului disident Vaclav Havel, ales apoi preşedinte la 29 decembrie 1989.

Locuitorii capitalei cehe i-au adus un omagiu eroului lor dispărut şi în faţa casei sale, dar şi în faţa Castelului Praga.

Un mare drapel negru era arborat deasupra castelului, sediul oficial al preşedinţiei cehe, unde cel “a cărui viaţă seamănă cu o operă de artă”, conform prietenului său scriitor Milan Kundera, a lucrat între 1989 şi 2003 şi unde a primit sute de vizite străine.

Cele mai citite

Detergenții naturali în comparație cu cei clasici, pot fi la fel de eficienți?

Este interesant de observat cum a crescut în ultimul timp interesul pentru produsele organice de...

S-a sinucis o fată de 15 ani la Sibiu

O fată în vârstă de 15 ani a fost găsită moartă miercuri, în anexa unui imobil din localitatea Șura Mare, județul Sibiu. Informația a...

SUA vor da Republicii Moldova fonduri de 50 milioane de dolari pentru a se opune interferențelor ruse

Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru a întări capacitatea republicii de a rezista interferenţelor ruse,...
Ultima oră
Pe aceeași temă