10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialNumarul restantierilor la intretinere ar putea creste exponential

Numarul restantierilor la intretinere ar putea creste exponential

Termoelectrica va negocia saptamana aceasta cu Autoritatea Nationala de Reglementare in sectorul energetic majorarea preturilor la energia termica in Capitala. Aceasta majorare va rezulta in urma unor discutii concrete, pe documente, pe contracte, cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. „Urmeaza sa negociem cu Autoritatea pentru ca aceasta a cerut un aviz de la autoritatea publica locala”, a declarat directorul general al Termoelectrica, Ovidiu Pop, adaugand ca noile preturi vor intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Potrivit directorului Termoelectrica, „toate partile implicate in aceasta negociere vor trebui sa dea dovada de flexibilitate pentru ca autoritatile locale trebuie sa aiba in vedere componenta subventiei, deoarece, desi Uniunea Europeana solicita reducerea si disparitia subventiilor, o data cu aderarea, deocamdata, cel putin in opinia mea, acest element nu poate sa dispara din sustinerea pretului la energia termica”. Ovidiu Pop a subliniat ca majorarea ceruta de Electrocentrale Bucuresti este argumentata solid. „Nu vreau sa comentez ceea ce au proiectat colegii mei de la Electrocentrale Bucuresti, dar ii consider de buna-credinta si tot ceea ce au pus dansii pe hartie cred ca are argumente solide, dar o sa verificam aceasta solicitare”, a spus Pop.

Nemultumiri si indignare

Saptamana aceasta va avea loc o noua runda de discutii intre Termoelectrica si Primaria Bucurestiului privind noul pret al caldurii in Capitala. Intentia Termoelectrica de a majora pretul cu aproximativ 56 la suta a starnit atat protestele Primariei, cat si ale opiniei publice. Mai mult, unul dintre membrii PD, senatorul Marius Marinescu, i-a cerut ministrului Economiei, Codrut Seres, o ancheta la Termoelectrica menita sa determine modul in care societatea isi stabileste preturile.
Scumpirea incalzirii si a apei calde cu 56% in plina iarna i-ar putea duce la sapa de lemn pe multi bucuresteni care abia isi pot permite sa achite facturile la intretinere sau au deja restante destul de mari. „Consideram ca ar creste exponential numarul restantierilor la intretinere si ca aceasta masura ar putea duce chiar si la disparitia sistemului centralizat de incalzire prin debransari masive”, a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Acesta a calculat cotele la intretinere aferente unui apartament de bloc in urma aplicarii majorarii cu 56% a pretului gigacaloriei solicitate de Termoelectrica.
S-a luat in calcul un consum mediu de 0,8 gigacalorii/camera pentru incalzire si 0,2 gigacalorii/persoana pentru apa calda menajera.
„Cand peste 50% din cetateni platesc peste 80% din venituri pe facturile locuitului, intretinere, telefon, energie electrica, reparatii etc., cum va mai fi suportata o asemenea crestere? Oare municipalitatea care are de platit o serie de credite va putea suplini diferentele de costuri?”, i-a intrebat Mihai Mereuta pe edili. Liga Habitat a cerut autoritatilor sa realizeze programe de asistenta sociala pentru cetatenii care se afla in incapacitate de plata si sa treaca toate capacitatile de productie, transport, distributie a agentului termic in subordinea Primariei Capitalei.

Costurile numai pentru incalzire si apa calda sunt urmatoarele:

1 camera/1 persoana 1.700.000 ROL
1 camera/2 persoane 2.040.000 ROL
2 camere/2 persoane 3.400.000 ROL
2 camere/3 persoane 3.740.000 ROL
3 camere/3 persoane 5.100.000 ROL
3 camere/4 persoane 5.440.000 ROL
4 camere/5 persoane 7.140.000 ROL

Cele mai citite

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă