Oficialii Guvernului au prezentat ieri ultimul bilant cu privire la pierderile de vieti omenesti si pagubele provocate de inundatii. Astfel, numarul deceselor a crescut la 21. Numai in judetul Vrancea s-au inregistrat 14 victime. Numarul caselor complet distruse a crescut si el la 696, iar cel al locuintelor avariate Ð la peste 2.000. Circa 94.000 de hectare de teren agricol sunt sub ape. La sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a participat, pentru a treia oara in ultimele zile, si presedintele Traian Basescu.
De disperare, au spart digul
Disperarea poate determina oamenii sa faca gesturi necontrolate. Este singura explicatie ce poate fi gasita pentru gestul unor sateni din localitatea galateana Traian Sat, comuna Branistea, care au pus mana pe tarnacoape si harlete pentru a face o bresa in digul de aparare din apropierea satului. Bresa in dig li se parea necesara pentru ca in marginea localitatii fusesera inundate curtile a sase locuinte. Dar urmarea efectuarii acelei brese ar fi fost inundarea a jumatate de sat.
„Comandamentul” din Poiana lui Iocan
Duminica dupa-amiaza, cotele apelor au inceput sa creasca si in zona comunei Branistea, situata la aproximativ 15 km de punctul de varsare a Siretului in Dunare. Sase locuinte de la marginea satului Traian aveau curtile inundate, fapt care era oarecum de asteptat, pentru ca zona respectiva era despartita de Lunca Siretului doar de o pasune intinsa ca o tipsie. Cateva grupuri de oameni din sat s-au adunat la marginea soselei Galati-Tecuci si, privind spre apele revarsate si digurile de aparare, au inceput sa analizeze situatia, exprimandu-si teoriile sau emitand solutiile pe care ar fi trebuit sa le puna in aplicare autoritatile pentru ca revarsarea sa fie indepartata de satul lor. Dupa cateva dezbateri, cativa dintre sateni au fost de parere ca digul de aparare sta in calea apelor ce au inundat curtile si gradinile celor sase locuinte, iar punctul culminant al „comandamentului” de la marginea soselei a fost momentul in care in discutie au intervenit si vreo trei neveste deprinse in a-si impinge barbatii de la spate, pentru a fi mai curajosi si mai prompti in actiune. Imediat, satenii au pus mana pe tarnacoape, sape si harlete, incepand demolarea digului de aparare.
Efecte grave pentru satul Traian
Pentru prefectul Galatiului, Mihai Capra, si seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, aflati in comuna Piscu, in zona revarsarilor maxime, vestea ca satenii din Traian Sat s-au apucat sa demoleze digul a avut efectul unui trasnet. Executarea acelei brese in zona de dig pe care o alesesera satenii ar fi determinat mai multe ruperi ulterioare, iar efectele revarsarilor din zona ar fi putut deveni de necontrolat. Prefectul si comandantul le-au cerut oamenilor pe care ii aveau in zona sa intervina pentru a opri spargerea digului, dar acestia s-au confruntat cu furia celor peste 100 de oameni care lucrau acum la spargerea digului. Nici interventia politistilor din comuna nu a avut vreun efect, iar in sprijinul acestora a sosit si un detasament de interventie de la Jandarmerie.
„Frica i-a determinat sa faca un asemenea lucru”
Intre timp a ajuns la Traian Sat prefectul Galatiului, Mihai Capra, care le-a explicat satenilor ca in cadrul Comisiei Judetene pentru Situatii de Urgenta fusese discutata situatia din zona si se lucra. Era preconizata executarea unei brese in dig, dar in apropierea Siretului, nu langa zona cu case. In cele din urma, satenii au inteles cum stau lucrurile si au inceput sa astupe groapa din dig. Bresa controlata, preconizata de autoritati, a fost efectuata. Ieri, cotele maxime ale revarsarilor au ajuns si in zona comunei Branistea, inundand soseaua. La inchiderea editiei, pentru reorientarea revarsarilor, autoritatile incercau sa produca o noua bresa controlata in dig, dar tot in apropierea Siretului, nu in zona in care satenii se pusesera pe lucru. Episodul de duminica dupa-amiaza a fost aproape uitat. Prefectul Mihai Capra ne-a declarat: „Eu ii inteleg. Disperarea i-a determinat sa faca un asemenea lucru. Acum lucreaza sa repare ce au stricat. Discutia mea cu ei a fost ca, daca repara ce au stricat, consideram episodul incheiat”. Prefectul a mai precizat, dincolo de intelegerea pe care o are fata de disperarea oamenilor de la Traian Sat, acestia trebuie sa inteleaga ca in asemenea momente de criza trebuie sa actioneze doar in sprijinul actiunilor hotarate de autoritati.