Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Caras-Severin au descoperit 200 de noi cazuri de cai bolnavi de anemie infectioasa de la inceputul acestui an pana acum. Considerata una dintre cele mai periculoase boli ale speciei, anemia cabalina este mortala si persista in judet din anul 1998. Atunci nu existau banii necesari despagubirii proprietarilor ale caror animale ar fi trebuit eutanasiate. Acum, exista prea putine abatoare interesate sa preia pentru sacrificare animalele bolnave.
Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), Dumitru Stepanescu, o solutie pentru problema cailor din Caras-Severin ar putea veni din alt judet. Unul dintre medicii veterinari a vizitat un abator din Cluj interesat sa preia animalele.
Definitivarea ofertei va veni, insa, abia peste cateva saptamani, pentru ca firma respectiva are nevoie de timp pentru a-si definitiva logistica. Dintre cele 1.200 de cazuri de imbolnaviri inregistrate la nivelul Caras-Severinului, 930 reprezinta „mostenirea” anilor trecuti. „Explozia s-a produs in 1998, cand boala s-a raspandit la cai din cauza insectelor hematofage (tantari, tauni). Problema a fost ca nu puteam sa scoatem animalele din efective, din cauza ca nu puteam oferi posesorilor nici un fel de despagubiri. Acum, acesti bani exista la Ministerul Agriculturii, si fiecare proprietar al animalelor infectate va putea fi despagubit, dupa o evaluare de specialitate a animalului care urmeaza sa fie sacrificat”, a spus Stepanescu.
Cele mai grave cazuri din judet s-au intregistrat in comunele Brebu si Zorlent. Identificarea s-a realizat cu dificultate pentru ca locuitorii au refuzat microciparea cabalinelor, una dintre cauze fiind si costul operatiunii, de 300.000 si 400.000 lei vechi.
Directia Sanitar-Veterinara a terminat evaluarile animalelor in proportie de 75 la suta din totalul depistat al animalelor bolnave. Astfel, aproximativ 500 de cai au fost evaluati la preturi cuprinse intre 600 si 2.000 RON.