8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialNumără câţi prieteni ai, ca să-ţi spun cât eşti de deştept. Poate...

Numără câţi prieteni ai, ca să-ţi spun cât eşti de deştept. Poate depinde succesul social de dimensiunea creierului?

Cercetătorii englezi susţin că oamenii cu un creier mai mare au mai mulţi prieteni, scrie Daily Mail, citat de Mediafax.

 

Pentru a menţine o prietenie e nevoie de multă concentrare, au descoperit oamenii de ştiinţă, iar cei care au prieteni adevăraţi – şi nu este vorba de prietenii de pe reţelele de socializare – trebuie să-şi folosească din plin abilităţi cognitive, pentru a înţelege ce gândesc ceilalţi, arată un  studiu publicat de revista Proceedings of the Royal Society B.

Testele, efectuate pe un număr de 40 de tineri cu studii superioare, au relevat că există o legătură între numărul de prieteni pe care îi are o persoană şi mărimea regiunii creierului ce se găseşte deasupra ochilor, denumită cortexul prefrontal.

Cercetătorii au realizat imagini prin rezonanţă magnetică ale creierelor persoanelor testate, pentru a le măsura dimensiunea cortexului prefrontal, care este utilizat atunci când există un nivel ridicat de concentrare. Participanţilor li s-a cerut să facă o listă cu oamenii cu care au contact social, şi nu profesional, pe parcursul unei săptămâni. De asemenea, aceştia au fost supuşi unor teste pentru a determina competenţele în “citirea minţii”, care înseamnă capacitatea de a înţelege ce gândeşte o altă persoană.

Rezultatele testelor au relevat, pentru prima dată, că abilităţile pe plan social sunt determinate de mărimea creierului uman.

“Am descoperit că indivizii care au mai mulţi prieteni s-au descurcat mai bine la testele de «citirea minţii» şi aveau un volum mai mare al cortexului prefrontal. Descoperirea unei legături între dimensiunea creierului unei persoane şi numărul de prieteni pe care aceasta îi are ne-a ajutat să înţelegem mecanismele care au făcut ca oamenii să dezvolte creiere mai mari decât alte specii de primate. Lobii frontali ai creierului, în special, s-au mărit dramatic la oameni de-a lungul ultimilor 500.000 de ani”, a declarat profesorul Robin Dunbar, de la Universitatea Oxford.

Doctorul Joanne Powell, de la Universitatea Liverpool, spune: “Probabil că cea mai mare descoperire a studiului nostru este că am putut demonstra că relaţia dintre mărimea creierului şi abilităţile noastre sociale este influenţată de capacităţile cognitive (de a citi mintea). Ce înseamnă asta? Înseamnă că mărimea creierului nostru determină abilităţile sociale, iar acestea sunt cele care îţi permit să ai mulţi prieteni”.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă