12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNumai cinci puncte in patru etape

Numai cinci puncte in patru etape

Programul infernal pe care Steaua il avea de parcurs in septembrie era anuntat. Meciuri in Liga Campionilor plus cele doua derbyuri cu Rapid si Dinamo. Debutul in Liga a fost entuziasmant, campioana noastra invingand fara drept de apel, la ea acasa, pe Dinamo Kiev. Nimic din acea victorie cu 4-1 de la Kiev nu s-a datorat intamplarii sau norocului. Steaua si-a depasit adversarul prin valoare, inteligenta si daruire. Nimic nu anunta dupa acel meci criza care avea sa urmeze pentru echipa lui Olaroiu. Nu ne vom referi la infrangerea suferita de Steaua in fata francezilor de la Lyon si ne vom opri numai la cele cinci puncte obtinute de Steaua in ultimele patru etape de campionat, care au facut ca diferenta dintre ros-albastri si Dinamo sa ajunga dupa 10 etape la noua puncte.
Aproape nimic din partida de la Kiev nu s-a mai regasit in partidele sustinute de Steaua in campionat. Echipa lui Olaroiu joaca prost, este in scadere si orice acuze legate de o presupusa conspiratie impotriva celor din Ghencea sau maniera de arbitraj care ii dezavantajeaza nu isi gasesc acoperirea. Steaua da semne ca nu este obisnuita cu seria legata a meciurilor cu mize uriase si a cedat. Campionii nu au reusit sa gestioneze asa cum trebuie succesul de la Kiev, dar nu e mai putin adevarat ca sunt obligati sa faca fata unor accidentari si suspendari, dar nici aceste motive nu pot sa fie o justificare. Steaua nu este mai aroganta dupa victoria de la Kiev, dar uzura si stresul i-au marcat evolutia in competitia interna. Jocul nu iese si nervii au pus stapanire pe trupa lui Olaroiu care, ca efect al neputintei, recurge de multe ori la duritati si suporta consecintele unor eliminari. Detinatoarea trofeului fairplay de anul trecut a incasat de la inceputul campionatului 10 cartonase rosii, ultimele doua – primite la Iasi in partida cu Poli. Un lot destul de fragil si neechilibrat valoric a fost vaduvit astfel prin absenta unor titulari.
Fiecare echipa, mare sau mica, traverseaza perioade de eclipsa de forma. Important este modul cum este tratata criza pentru ca efectele ei sa fie curmate cat mai repede. Nu se realizeaza cu recompense banesti fata de jucatori, ci numai printr-o analiza atenta a cauzelor care au declansat-o. Misiunea cea mai importanta pentru revenirea la normal trebuie s-o aiba Olaroiu. Nu este suficient ca Steaua sa-l aiba pe gazon pe Dica, unul din cei mai in forma atacanti ai campionatului, Goian si Ghionea ca sa salveze echipa de la infrangere. Steaua trebuie sa conteze pe Nicolita, mai sters de la meci la meci, pe Lovin, Bostina, Oprita si Badea, in conditiile in care noile achizitii Ð Coman, Ovidiu Petre, Stancu, Saban – nu s-au integrat perfect in jocul campioanei. Gestionarea stresului apasa greu pe umerii jucatorilor Stelei, devine la fel de importanta ca pregatirea fizica sau tactica. Steaua a impresionat in ultimii ani, mai ales prin luciditate, asezare pe teren, organizare si, nu in ultimul rand, prin risipa de energie si daruirea specifica jucatorilor, atribute care le lipsesc acum campionilor.
Echipa lui Olaroiu lupta pe doua fronturi, campionat si Liga Campionilor, unde nu a ajuns intamplator, ci printr-o munca uriasa depusa pe parcursul ultimilor ani. Dupa 10 etape, cu toata diferenta de puncte la care s-a distantat Dinamo, nu se poate spune ca problema invingatorului a fost rezolvata. Faptul ca o usoara umbra de pesimism a cuprins gruparea din Ghencea nu are voie sa-si gaseasca locul in randurile unei echipe cu pretentii cum este Steaua. Urmeaza doua saptamani de pauza binevenite pentru trupa lui Olaroiu, care are ragazul sa stranga randurile, sa analizeze unde si de ce s-a gresit, astfel incat sa pregateasca cat mai bine echipa pentru a da piept cu Real Madrid, pe care stelistii si-au dorit atat de mult sa o aduca la Bucuresti.
“A fost un joc foarte disputat, pacat ca pe final a degenerat. Lajos a scapat jocul din mana. Sau poate nu stiu eu regulamentul. Poate ca suntem noi foarte violenti, dar vad ca terminam jocurile cu doi, trei jucatori accidentati.”
Cosmin Olaroiu
“Cred ca Dumnezeu mi-a dat inspiratia sa introduc in ultimele minute doi jucatori care au creat faza golului. Sincer, nu mai speram, in momentul efectuarii celor doua schimbari, ca vom mai reusi sa egalam. Baietii merita toate felicitarile.”
Ionut Popa

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă