16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialNu votați PSD!

Nu votați PSD!

Toți actorii implicați au obligația să ajungă la o soluție prin care măcar să încerce să bareze drumul lui Ponta și al PSD.

Peste câteva zile, cortina cade peste euro­par­la­mentare, ultima repetiție cu public a marelui show al prezidențialelor. Concluziile nu sunt prea vesele. PSD și Ponta sar de 40%, iar la re­distribuire s-ar putea apropia de 50%. Cum e po­sibil așa ceva, cum de atât de mulți oameni sunt orbiți de un personaj atât de „foarte raz­na“, vorba lui Andrei Pleșu, care guvernează fă­ră niciun căpătâi, de pe azi pe mâine, și pe care nimic – intelectual sau moral – nu-l califică pen­tru funcția prezidențială? Cum, după experiența nefericită a dictaturii și a perioadei Năstase, atât de mulți nu înțeleg cât de periculoasă este con­centrarea puterii într-o singură mână, la un sin­gur partid, pe deasupra corupt până la mă­duvă și tangent cu valorile europene? Că în ac­tualul context al conflictului Rusia-Ucraina, pe­ricolul de­vine și mai mare? Explicațiile sunt mul­te – do­minația exercitată de stat via baroni asu­pra unei populații semiasistate, abisala in­cultură politică, slaba aderență la democrație și euro­pe­nism etc. Nimic nou, am putea spune, aceas­ta a fost mereu baza electorală a PSD. Ul­timii opt ani au adus în plus o extraordinară ma­nipulare mediatică, cu mijloace primitive, dar cu atât mai eficiente la acest public. O ve­dem zi de zi sub ochii noștri crescând în agre­sivitate. Nu es­te totuși suficient. Principala cau­ză, s-o re­cu­noaștem, o constituie absența al­ter­nativei. Opo­ziția este praf, complet de­cre­di­bi­lizată, lideri ioc, orgolii și interese meschine cât casa, una peste alta situația e mai gravă decât în 2000, când PDSR a câștigat cu peste 37% la Senat.

Cu un Ponta ajuns președinte, vor urma cel mai probabil șase ani de putere absolută a PSD, perspectivă într-adevăr îngrijorătoare, în con­dițiile în care, după primii doi ani, traseul se profilează clar: justiție în slujba corupților, pul­verizarea media independente, orientare pro­oc­cident sub semnul întrebării. Cine nu înțelege asta, cine teoretizează „boicotul aceleiași mi­zerii“ are o problemă. Una mare, ca să nu spun mai mult. Oricât de hoți și incompetenți or fi fost pedeliștii, nu au atentat niciodată la Cons­tituție, nu au sfidat statul de drept, nu au vrut să pună botniță DNA și să „coafeze“ ANI și nici nu au hărțuit și insultat intelectualii și oamenii de cultură ai acestei țări pentru simplul motiv că nu gândesc ca ei și îi critică. Cine nu vede aceste diferențe (hipsterii, „unițisalvămii“, bla­zații de tot soiul și toate motivațiile sau le ve­de, dar le consideră neimportante, să stea acasă și să boicoteze, lasind insa ipocrizia la o parte si asumandu-si ca de fapt voteaza PSD-Ponta. Oricum, trebuie să fie conștienți măcar de un lucru: fap­tul că suntem forțați, și vom fi încă mulți ani de acum încolo, să alegem permanent „răul cel mai mic“ li se datorează și lor. Căci, până la ur­mă, poți fi „razna“ în foarte multe feluri.

Citește continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă