19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialNu mai e surpriza: organizatorii au dat toate amanuntele

Nu mai e surpriza: organizatorii au dat toate amanuntele

Cu doua zile inaintea startului Jocurilor Olimpice, organizatorii competitiei de la Beijing au dezvaluit programul ceremoniei de deschidere, ce se va desfasura vineri, 8 august, pe Stadionul Olimpic din capitala Chinei.
Potrivit site-ului oficial al JO 2008, ceremonia va debuta la ora locala 20.00 (15.00 – ora Romaniei) si va dura aproximativ trei ore si jumatate. Directorul comitetului de organizare (BOCOG), Zhang Heping, a precizat, in cursul unei conferinte de presa, ca inaintea ceremoniei va avea loc un spectacol de 75 de minute, cu muzica traditionala din 28 de tari ale lumii, care se va incheia la ora locala 19.00.

Partea artistica a ceremoniei de deschidere va dura o ora si va fi impartita in doua sectiuni, prima rezervata vechii civilizatii chineze, iar cealalta perioadei moderne din istoria Chinei, tema muzicala urmand sa fie interpretata de chinezul Liu Huan si britanica Sarah Brightman.
Urmatoarea parte a ceremoniei, cu o durata de doua ore si jumatate, va fi rezervata diverselor ritualuri olimpice si traditionale, printre care si discursul de deschidere al presedintelui chinez Hu Jintao, urmat de lunga parada a celor 205 delegatii prezente la JO de la Beijing, care vor patrunde pe rand pe Stadionul Olimpic, conform alfabetului chinezesc.
"Pasiunea va straluci in noaptea de 8 august, oferind sutelor de mii de spectatori de pe Stadionul Olimpic, precum si sutelor de milioane de telespectatori o performanta spectaculoasa", a precizat Zhang Heping.

Dragon de foc
Departamentul care se ocupa de pirotehnica a anuntat, intre altele, ca pe cerul Beijingului va fi format, din artificii, un dragon imens, cu o lungime de 3,5 kilometri. Specialistii in focuri de artificii au mai spus ca la festivitate vor fi folosite 38.000 de proiectile, iar tehnicile computerizate vor ajuta la crearea unui spectacol nemaivazut in istorie. Pe langa amintitul dragon, cerul va fi iluminat de scene din istoria Chinei, tara care a inventat praful de pusca si artificiile acum mai bine de doua milenii.
Wang Ning, director adjunct al departamentului de organizare a ceremoniilor de deschidere si inchidere, a adaugat ca jocurile de artificii nu vor fi etalate numai pe Stadionul Olimpic, ci si pe Marele Zid Chinezesc, care se afla in nordul capitalei.

Cele mai citite

Marcel Boloș explică deficitul mare,  prin nivelul record al investițiilor

La sfârșitul lunii august, deficitul bugetar era de 4,53% din PIB Marcel Boloș explică explozia deficitului prin nivelul investițiilor, nu prin cheltuielile cu aparatul bugetar. “Desigur...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă