SUA si principalii sai aliati in campania antiterorista dezmint categoric informatiile referitoare la folosirea torturii impotriva prizonierilor, desi CIA a fost data, in premiera, in judecata de o asociatie americana pentru apararea libertatilor civile. „Nu folosim tortura si nu ii transferam (pe detinuti) in tari unde se practica tortura”, a declarat presedintele american, George W. Bush. Liderul de la Casa Alba a refuzat sa comenteze presupusa existenta a unor inchisori secrete ale CIA. „Nu vorbesc public despre programe si activitati secrete. O parte din reusita razboiului impotriva terorismului se datoreaza faptului ca SUA au putut conduce operatiuni secrete destinate protejarii poporului american”, a spus liderul de la Casa Alba.
Aflata la Kiev, Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA, a reafirmat ca tara sa nu autorizeaza nici tortura, nici tratamentele degradante, fie ele in Statele Unite sau in strainatate. „Obligatiile SUA decurgand din Conventia de la Geneva impotriva torturii trebuie respectate de intregul personal american, oriunde s-ar afla acesta, in SUA, cat si in afara teritoriului american”, a spus Rice. Referitor la asa-numitele avioane-inchisoare folosite de CIA si observate practic in toata Europa, ea a subliniat: „Nu folosim spatiul aerian sau aeroporturile nici unuia dintre partenerii nostri pentru activitati care ar tolera tortura. Nu trimitem persoane in alte tari ca sa fie torturate”. Rice a adaugat ca detinutii sunt trimisi in tarile de origine pentru a nu pune in pericol siguranta cetatenilor americani, iar SUA incearca sa obtina garantii ca nu vor fi torturati.
Guantanamo, „o anomalie”
Adresandu-se Parlamentului de la Londra, premierul britanic Tony Blair a afirmat ieri ca „nu stie absolut nimic” despre existenta unor inchisori ale CIA in Europa. „Tortura este inacceptabila”, a subliniat in mai multe randuri Blair, asociindu-se declaratiilor pe aceasta tema facute de Condoleezza Rice. Intrebat despre tratamentul aplicat detinutilor la baza americana de la Guantanamo, premierul britanic a apreciat ca respectivul centru de detentie „este o anomalie care ar trebui suprimata”.
Si Polonia neaga
Dupa Romania, si Polonia a negat, inca o data, acuzatiile Human Rights Watch ca ar gazdui inchisori secrete ale CIA. „Nu au existat si nu exista astfel de inchisori”, a sustinut presedintele Aleksander Kwasniewski, al carui mandat expira peste doua saptamani. El s-a declarat convins ca in tara sa nu au fost detinuti membri ai retelei teroriste Al Qaeda si ca serviciile secrete american si polonez au colaborat „in spiritul celui mai mare respect fata de lege”. Fostul ministru al Apararii de la Varsovia, Jerzy Szmajdzinski, a emis ipoteza ca intreg scandalul CIA este destinat „uzului intern american”: „Cei care n-au indraznit sa protesteze impotriva politicii lui George W. Bush in Irak in urma cu trei ani il ataca astazi, cand majoritatea opiniei publice americane se opune acestei politici”.
ACLU contra CIA
Asociatia americana de aparare a libertatilor civile (ACLU) a depus o plangere in justitie impotriva CIA, in numele lui Khaled Masri (42 de ani), cetatean german de origine libaneza. Este pentru prima data cand principalul serviciu secret al SUA este dat in judecata.
Expulzat sambata in Germania, imediat dupa ce sosise in SUA, Masri s-a declarat foarte afectat de incident, marturisind ca nu se mai simte o fiinta umana si ca solicita peste 75.000 de dolari despagubiri. Tata a cinci copii, el sustine ca in 2003 a fost arestat la frontiera sarbo-macedoneana. Banuit de apartenenta la Al Qaeda, a fost dus intr-o inchisoare secreta a CIA din Afganistan, interogat si torturat timp de cateva luni. In 2004, ar fi fost dus cu avionul in Albania si eliberat in munti. Cancelarul german Angela Merkel afirma ca a discutat acest caz cu Condoleezza Rice si ca „administratia americana a recunoscut ca a fost o greseala”. CIA a refuzat orice comentariu.
Condy, „asteptata la cotitura”
Condoleezza Rice a sosit ieri la Bruxelles, ultima si probabil cea mai dificila etapa a turneului pe care il intreprinde in Europa. Dupa cum estima AFP, Rice este „asteptata la cotitura” la intalnirea cu omologii sai din UE si NATO, unii dintre ei hotarati sa-i ceara lamuriri suplimentare in privinta controversatelor activitati ale CIA. E posibil ca subiectul in cauza sa strice atmosfera la „dineul transatlantic” programat in capitala Belgiei.
Impact mediatic enorm
Presa europeana aloca spatii am-ple acestui scandal, care, in opinia postului Euronews, arata ca intre Europa si SUA exista o prapastie imensa. Mai multe ziare germane sunt de parere ca Rice nu a dat explicatiile asteptate, in timp ce „Die Welt” titreaza: „Sa nu fim ipocriti”. Respingerea completa a metodelor dure de interogare poate fi semnul unei constiinte curate, dar nu are legatura cu lumea reala, scrie cotidianul german, adaugand ca atunci cand se vorbeste despre „realpolitik” asemenea reguli sunt inutile, fiind vorba despre protejarea unui popor impotriva unor atacuri. Dimpotriva, ziarul francez „Liberation” crede ca, daca se va dovedi ca unele tari au gazduit inchisori CIA, SUA s-ar face vinovate de „lipsa de respect fata de suveranitatea acestor state”.
Peste Ocean, „Washington Post” considera ca o schimbare de tactica a autoritatilor americane este necesara, indiferent daca transferul de prizonieri din Europa a fost sau nu legal. Aceasta deoarece conducerea SUA ar trebui sa admita ca a fost contraproductiva in lupta antiterorista. „Daca mai exista prizonieri CIA in Europa, probabil ca ei nu vor mai ramane acolo mult timp. Prietenii europeni ai Washingtonului se afla acum sub tirul criticilor dure din partea UE”, conchide ziarul american.