20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Nu distrugeti cladirile de patrimoniu"

„Nu distrugeti cladirile de patrimoniu”

Arhitecti renumiti din Franta, Romania, Grecia, Franta, Germania si Spania au finalizat studiul „Metode si instrumente de reabilitare urbana si constructii noi in context istoric”, realizat in cadrul programului „Patrimoniu si modernitate”. Programul, condus de ARBNA – Paris, promotor al proiectului in colaborare cu cei patru parteneri care au responsabilitatea lucrarilor din tarile lor, a beneficiat de finantarile Comisiei Europene.
Autorii studiului – OMADA – Sotiris N. Papadopoulos pentru Grecia, ISIS pentru Germania, BBM Grup pentru Romania si JUNTA de Andalucia pentru Spania au imaginat prezentarea rezultatelor ca un ghid care sa propuna o metodologie de reabilitare urbana pentru constructiile existente si de interventie moderna in contexte urbane expresive, cu valoare de patrimoniu. Arh. Alexandru Beldiman a declarat ca acest ghid s-a concentrat asupra a cinci sectiuni dezvoltate, si anume asupra: raporturilor intre cladirile de patrimoniu, siturile protejate si insertia de cladiri moderne la scara europeana – aspecte teoretice si exemple de operatiuni realizate; teoriile de interventie in sit vechi – modul de realizare si perspectiva, modul de revitalizare si de acomodare in lumea actuala; diagnosticarii patologiilor constructiilor si materialelor arhitecturale si urbane; aspectelor sociale, legate de reabilitarile profunde in centrele istorice, problemele locuirii si raporturile cu locatarii.
Prezent la lansarea studiului, arh. Sotiris Papadopoulos a lansat un apel colegilor romani de a nu repeta dezastrul care s-a petrecut in Grecia, in perioada 1940-1950, cand au fost distruse numeroase cladiri de secol XIX.
Lucrarea contine exemple de interventii pentru temele propuse privind reabilitarea, dignosticul social, economic, urban si tehnic, metodele de interventie in sit ocupat si proiectele de constructie noua in perimetre urbane protejate. Totul este prezentat sub forma unui produs media – un caiet rezumativ ce insoteste un CD-ROM si un sit web ce expune proiectul in 5 limbi: spaniola, franceza, romana, greaca si germana. Printre exemplele care reprezinta Bucurestiul si au fost analizate in cadrul acestui studiu, derulat pe parcursul a doi ani, 2004-2006, mentionam ANADOR Mall, BCU, Casa Manu, Casa Patrascu, Clopotnita Mavrogheni, Hotel Majestic, imobilul UAR, Opera Center, reabilitarea vechiului cartier negustoresc Lipscani, Stirbey Center, Traseul Cultural Verona, Vila Dragoiu, zona Calea Grivitei. Informatii se pot obtine la www.arvha.asso.fr, www.bbm-grup.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă