21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Nu aveti voie pe aici. E strada lu' sefu'"

„Nu aveti voie pe aici. E strada lu' sefu'”

Modesta „casuta” de vacanta din Azuga a fostului ministru PSD, Dan Ioan Popescu, consemnata de aceasta data in declaratia de avere ca apartinand familiei Popescu, poate fi invidiata chiar si de cei mai prosperi oameni de afaceri.
Situat pe strada Garbovei la nr. 51, imobilul este pazit de cativa cerberi credinciosi.
Din declaratia de avere a deputatului Dan Ioan Popescu rezulta ca vila de la Azuga a fost dobandita in anul 1997 si are o valoare de impozitare de aproximativ 5.000.000.000 lei vechi. Consultand o firma imobiliara, am aflat ca resedinta de vacanta a familiei Popescu de la Azuga valoreaza in jur de 400.000 euro.
La prima incursiune in orasul montan Azuga am reusit sa pacalim vigilenta oamenilor de casa ai ex-ministrului PSD, vizitand strada Garbovei, in capatul careia este amplasat un indicator cu semnul interzis.
In spatele imobilului se muncea de zor.
Cinci-sase persoane, atent supravegheate de un angajat al Ocolului Silvic prezent in zona cu un autoturism Tico, executau reparatii la gard.
Am plecat din zona uimiti de realizarile unui functionar al statului, fie el si ministru.

Mai vrea 4 ha de la fabrica de caramida

Noile informatii ne-au determinat sa ne intoarcem la Azuga dupa numai cateva zile. Sursele noastre ne-au spus ca PID este proprietarul a 20 de hectare de padure chiar in spatele casei de vacanta si al celorlalte cabane construite recent in vecinatatea acesteia. Nu ne-am mai bucurat insa de aceeasi libertate. Imediat dupa ce am trecut de semnul care interzice accesul pe strada Garbovei, am fost opriti de doi barbati imbracati in salopete: „Nu aveti voie sa mergeti pe aici. E strada lui sefu'.” Ne-am exprimat dorinta de a merge in padure. „Nu este voie nici in padure si nici pe cealalta parte a strazii, sunt tot proprietatea sefului, un om de la Bucuresti…”. Declaratiile cerberilor lui PID ne-au fost inca o data confirmate de surse din interiorul SC Sinter-Ref SA. „Da, toti localnici spun ca PID a luat 20 de hectare de padure chiar in spatele vilei si se mai vorbeste ca a cumparat si cabanele din jurul casei de vacanta. Este deja de notorietate faptul ca in Azuga nu se face nimic fara avizul lui PID. In mod abuziv, noua ne-au oprit alimentarea cu gaz si electricitate. Presiunile la care am fost supusi au un scop precis. Vrea sa ne ia cele patru hectare de teren de sub sala de sport, terenurile de tenis si cel de fotbal”.

Pamant primit pe gratis in Pantelimon

Dan Ioan Popescu a dat lovitura in comuna Pantelimon (judetul Ilfov). A pus mana pe 11.000 mp pe soseaua de centura a Bucurestiului si pe DN 3A, Bucuresti-Lehliu. Valoarea de piata estimata in prezent este 280.000 de euro. Surse din cadrul Primariei Pantelimon ne-au spus ca terenul din aceasta zona este foarte solicitat, in special de societati care vor sa construiasca depozite sau chiar mici fabricute. Chiar pe pamantul lui PID trece conducta de gaze. Dar si aceasta afacere a fost „cu cantec”. In 1993, Dan Ioan Popescu a primit cadou de la Primaria Pantelimon un teren de 6.000 mp in baza Legii 18. Dar nu pe baza reconstituirii proprietatii. Adica nu a mostenit acest teren. Ci pe baza constituirii proprietatii. Popescu, pe atunci ministru in guvernul Vacaroiu, a depus o cerere pentru a primi pamant, iar primarul din Pantelimon s-a grabit sa o aprobe. In timp ce proprietarii de drept nu si-au primit nici acum proprietatile inapoi. Dar acest teren nu era atat de bun. A pus ochii pe o suprafata de 5.000 mp de langa o statie de benzina, pe unde trece o conducta de gaze. Asa a convins-o pe Sutru Daniela, proprietarul pamantului, si a facut schimb cu aceasta.

Teren nedeclarat, la Mogosoaia

La Mogosoaia (judetul Ilfov), Dan Ioan Popescu a cumparat anul acesta 20.000 mp. Teren estimat pe piata la cel putin 1 milion de euro. PID a uitat, in schimb, sa declare tranzactia la autoritati. In actele primariei nu figureaza actul de vanzare-cumparare. Potrivit legii, care spune ca orice act de proprietate trebuie sa fie declarat in maximum o luna de zile, PID nu risca decat o amenda de 5 milioane de lei. Apare ca proprietar si un individ cu numele Dumitrescu V., cu care PID are afaceri imobiliare si in Bucuresti.

La Breaza, teren cumparat pe nimic

In 1991, Dan Ioan Popescu isi incepea afacerea cu pamanturi. Primul teren, in suprafata de 1.870 mp, l-a cumparat la Breaza, la un pret foarte mic. Acum valoreaza minimum 93.000 de euro. „Imi pare rau ca l-am dat. Atunci l-am dat gratis”, ne spune, cu parere de rau, fostul proprietar. Nu a trecut niciodata pe acolo. Pamantul nu a fost lucrat niciodata. „Pe atunci, Dan Ioan Popescu vroia sa construiasca o casa”, a adaugat fostul proprietar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă