13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNu am fost degeaba in Croatia

Nu am fost degeaba in Croatia

Nationala de handbal masculin a Romaniei a ocupat locul 15 la Campionatul Mondial, dupa ce a invins Rusia in meciul de clasament (42-38). In grupe, echipa condusa de Aihan Omer a avut posibilitatea sa joace cu campioana olimpica si (de duminica) mondiala Franta, de care a fost invinsa cu 20-30, semn ca mai avem pana sa ajungem sa contam din nou printre fortele acestui sport.
Pentru Romania, acest Mondial a insemnat revenirea in "lumea buna" a handbalului mondial, dupa 14 ani, si chiar daca locul 15 ocupat la final, din 24 de participante, e departe de a fi multumitor, sa recunoastem ca in acest moment asta ne e valoarea si sa speram ca in handbalul romanesc se vor schimba unele lucruri care nu ne-au permis sa avem cea mai buna evolutie in Croatia.
Cum pentru Euro 2010 sansele de calificare ale Romaniei sunt minime (intr-o grupa cu Suedia, Polonia – locul 3 la acest CM, Muntenegru si Turcia, ar trebui sa ocupam una din primele doua pozitii, lucru destul de dificil de reusit), Aihan Omer si echipa sa se concentreaza mai mult pe pregatirea preliminariilor CM 2011, competitie care va avea loc in Suedia si va oferi si "bilete" pentru Olimpiada de la Londra 2012.

Cateva statistici pozitive
Extrema stanga a nationalei Romaniei, Valentin Ghionea (foto), a incheiat pe locul patru in clasamentul golgheterilor, intr-un top dominat de la distanta de macedoneanul Kiril Lazarov, cu 92 de goluri. El a fost urmat de croatul Ivan Cupici (66 goluri) si brazilianul Felipe Ribeiro (61 goluri). Pe locul patru, la egalitate cu Ghionea, s-a aflat polonezul Tomasz Tluczynsky (58 goluri). Al doilea jucator roman care a punctat in topul golgheterilor a fost interul stanga Adrian Petrea, pe locul 32, cu 37 de goluri marcate.
In statisticile generale, echipa antrenata de Aihan Omer s-a dovedit cea mai eficace la aruncarile de la 7 metri (procentaj 76 la suta), contraatac (procentaj 71 la suta) si la aruncarile de pe pivot (procentaj 66 la suta).
Romania a mai punctat si in clasamentul fair-play, pe care l-a incheiat pe trei, la egalitate cu Danemarca, dupa Franta si Ungaria.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă