Institutul de Boli Cardio-Vasculare „C.C. Iliescu” București, care funcționează în prezent într-o clădire cu risc seismic ridicat, va fi reconstruit cu fonduri europene destinate edificării de clădiri verzi, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
„Este vorba despre un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Ne dorim să construim un spital nou. Când va fi gata vom muta actualul Institut de Boli Cardio-Vasculare „C.C. Iliescu” în noua clădire. Actuala clădire are risc seismic ridicat”, a explicat pentru Mediafax ministrul Sănătăţii.
Nicolae Bănicioiu a precizat că Ministerul Sănătății colaborează cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a Institutului Regional de Oncologie Timișoara și a Institutului de Boli Cardio-Vasculare „C.C. Iliescu” București, cu fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi.
„Ne dorim ca din fonduri europene să construim trei spitale regionale, dar şi aceste două unităţi, Institutul Oncologic Timişoara şi Institutul „C.C. Iliescu” Bucureşti. La propunerea Ministerului Sănătății, Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe a avizat demararea lucrărilor de construcție a Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Finanțarea acestei construcții va fi asigurată din mai multe surse, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi. Cele trei spitale regionale de urgență cu finanțare europeană vor fi Iași, Cluj și Craiova.”, a mai spus Bănicioiu.
Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009, când a propus înființatrea acestuia prin Hotărâre de Guvern.
În anul 2012, Ministerul Sănătății a realizat studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, documente în care sunt propuse soluțiile concrete de preluare a unei părți din construcția existentă și dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern și complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă și paliație, precum și spații dedicate activității didactice.