19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoul Patriarh va fi ales pe 12 septembrie

Noul Patriarh va fi ales pe 12 septembrie

Intrunirea Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va avea loc in 12 septembrie, potrivit deciziei luate, miercuri, in sedinta Permanentei Administratiei Patriarhale prezidate de loctiitorul de Patriarh, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, relateaza Mediafax.
Sedinta Permanentei Administratiei Patriarhale a avut loc miercuri, la Resedinta Patriarhala, fiind prezidata de Inalt Prea Sfintitului Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al BOR, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.
Pe ordinea de zi s-au aflat pregatirile sedintei Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la functia de Patriarh, precum si a sedintei Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Astfel, potrivit calendarului organismelor bisericesti in vederea desemnarii candidatilor si alegerii viitorului Patriarh al BOR, in 11 septembrie, la ora 12.00, dupa Sfanta Liturghie, membrii Sfantului Sinod oficiaza "slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea in vesnicie a Fericitului intru adormire Parintelele Patriarh Teoctist.
Miercuri, 12 septembrie, la ora 10.00, dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, va avea loc sedinta Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la postul vacant de Patriarh al BOR. In aceeasi zi, la ora 17,00 va ave aloc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh.
Patriarhul Teoctist a murit in 30 iulie, in urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile, la Institutul Clinic Fundeni. Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane a fost inmormantat in data de 3 august, in Catedrala Patriarhala.

In 31 iulie, Sinodul Parmanent l-a desemnat ca Loctiitor de Patriarh pe Mitropolitul Daniel, stabilind totodata ca acesta poate candida pentru calitatea de Patriah al Bisericii Ortodoxe Romane iar, in cazul in care isi va depune candidatura, locul lui va fi luat de cel mai in varsta Mitropolit, respectiv cel al Banatului, Nicolae Corneanu.
Noul Patriarh al Bisericii Ordodoxe Romane va deveni candidatul propus de Sfantul Sinod care va obtine, la votul din Colegiul Electoral Bisericesc, majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea BOR. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se procedeaza la o noua votare. Daca nici de data aceasta nu s-a obtinut majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se repeta scrutinul pana ce unul din candidati o obtine. In caz de paritate, decid sortii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă