Noul ministru al Apararii din Serbia-Muntenegru, generalul in retragere Zoran Stankovici, este banuit ca ar fi avut legaturi cu fugarul Ratko Mladici, fostul comandant al sarbilor bosniaci.
Ales de catre parlament cu o mare majoritate de voturi, Zoran Stankovici, in varsta de 50 de ani, fost sef al spitalului militar din Belgrad, il inlocuieste in functie pe Prvoslav Davinici, care a demisionat in urma acuzatiilor de utilizare neadecvata a unor fonduri.
Numirea noului ministru a generat speculatii despre posibilitatea ca oficialul sa negocieze predarea lui Ratko Mladici, cu atat mai mult cu cat din martie 2005 Stankovici a fost numit in Consiliul pentru cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI). Luna trecuta, el s-a intalnit cu procurorul TPI Carla del Ponte. De profesie medic legist, Stankovici afirma ca a avut o „relatie speciala” cu Mladici dupa ce a efectuat autopsia fiicei acestuia, Ana, in 1994. Potrivit unor presupuneri, ea s-a sinucis deoarece era foarte afectata de crimele comise de tatal sau in razboiul din Bosnia (1992-1995). Ratko Mladici este acuzat de TPI ca a pus la cale uciderea a aproape 8.000 de musulmani in masacrul de la Srebrenita din iulie 1995.
Stankovici sustine insa ca nu s-a mai intalnit de sase ani cu fostul comandant al sarbilor bosniaci. In declaratiile facute dupa numirea in functie, ministrul a precizat ca se va asigura ca fortele de securitate vor continua urmarirea lui Mladici. Dar, a adaugat el, „nu trebuie sa se creada ca ministrul Apararii va alerga prin munti dupa Mladici”.
Atentatori kamikaze arestati la Sarajevo
Ambasadele si reprezentantele straine din Bosnia au adoptat ieri masuri sporite de securitate, dupa ce politia a arestat la Sarajevo doi indivizi care planuiau atacuri sinucigase cu bomba. Potrivit BBC, identitatea atentatorilor kamikaze nu a fost dezvaluita, dar se stie ca sunt musulmani originari din Bosnia, avand cetatenie turca, respectiv suedeza. Cei doi purtau asupra lor material explozibil. In urma perchezitiilor domiciliare, au fost gasite arme si echipamente militare, precum si inregistrarea video a unor rugaciuni islamice, ca mesaj de adio. Incidentul a fost catalogat drept „serios” de lordul Paddy Ashdown, reprezentantul special al UE in Bosnia-Hertegovina. In trecut au circulat zvonuri neconfirmate despre posibilitatea ca teroristii islamici sa foloseasca Bosnia drept baza de operatiuni.