5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialNoul Guvern grec, în turneu în Europa pentru a-şi identifica aliaţii

Noul Guvern grec, în turneu în Europa pentru a-şi identifica aliaţii

Guvernul grec ar urma să înceapă la acest sfârşit de săptămână, la Paris, un turneu european pentru a-şi identifica aliaţii în ofensiva sa antiausteritate, în timp ce cu Berlinul continuă un dialog al surzilor, relatează AFP.

Ministrul Finanţelor, Yanis Varoufakis, pleacă sâmbătă către capitala franceză, a anunţat ministerul său, devansându-şi astfel o deplasare prevăzută iniţial pentru luni.

El se va întâlni duminică, la ora 17.00 (18.00 ora României), cu omologul său Michel Sapin. Acesta şi-a declarat deja intenţia de a juca rolul unei "liniuţe de unire" între Grecia şi susţinătorii unei rigori bugetare, în frunte cu Germania.

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat pentru cotidianul Hamburger Abendblatt că nu va fi "nicio nouă ştergere a datoriei", una dintre solicitările emblematice ale noului premier Alexis Tsipras. În spatele ei se află cei 76 la sută dintre germani care se pronunţă împotriva unei astfel de măsuri, potrivit unui sondaj publicat vineri.

Vineri seara, în faţa miniştrilor săi, Alexis Tsipras, provenit din rândurile stângii radicale Syriza, a declarat: "intenţionez să fiu original şi să îmi respect promisiunile" de campanie, potrivit unei surse guvernamentale citate de agenţia ANA, scrie Mediafax.

El vrea mai întâi să restructureze datoria şi să se elibereze de sub tutela troicii.

Această comisie de experţi reprezentând BCE, Uniunea Europeană şi FMI, desemnată se evalueze reformele şi să valideze plăţile succesive, a devenit pentru greci simbolul unui şantaj pentru austeritate şi unei agravări a condiţiilor lor de trai în ultimii ani.

Varoufakis a declarat vineri că Grecia nu mai intenţionează să colaboreze cu această "delegaţie tripartită, antieuropeană, construită pe o bază instabilă", în cursul unei conferinţe de presă cu preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, care abia dacă i-a strâns mâna la încheierea reuniunii.

Tsipras a promis, de asemenea, să redeschidă vanele bugetare, reangajând câteva mii de funcţionari dintre cei 200.000 care şi-au pierdut locul de muncă în ultimii ani, crescând salariul minim şi oprind programul de privatizare, între care şi cel al emblematicului port Pireu.

Într-un interviu acordat BBC, Varoufakis a declarat: "Grecia nu s-a reformat în ultimii cinci ani, ea s-a deformat".

Tonul a fost dat înaintea turneului care îl va duce pe ministrul de Finanţe la Paris dar şi la Roma, considerată un posibil aliat împotriva austerităţii bugetare. Iniţial, ministrul urma să treacă şi pe la Londra, duminică.

Tsipras va începe şi el un turneu european care îl va duce duminică în Cipru, apoi marţi la Roma şi miercuri la Paris.

Acest plan ilustrează dorinţa Guvernului lui Tsipras de a-şi număra susţinătorii. Fără îndoială că va urmări şi manifestaţia aliatului său spaniol, partidul Podemos, care a început sâmbătă la prânz la Madrid.

Dar cu principalul său adversar, Germania, Guvernul grec va continua probabil un dialog al surzilor prin intermediul presei.

Ministrul Finanţelor Wolfgang Schäuble a asigurat într-un interviu acordat sâmbătă Die Welt: "Dacă aş fi un politician grec responsabil, nu aş face o dezbatere pe tema unei relaxări a datoriei". Revista Der Spiegel afişează pe copertă o fotografie a premierul grec, sub care scrie: "Coşmarul Europei".

Berlinul nu figurează prin urmare, sau cel puţin nu pentru moment, printre capitalele pe care intenţionează să le viziteze oficialii greci.

Portugalia, care abia iese dintr-o cură de austeritate, s-a alăturat Germaniei: premierul Pedro Passos Coelho a refuzat orice "conferinţă propusă pentru anularea sau restructurarea datoriei făcând apel la solidaritatea popoarelor europene".

Tensiunile diplomatice au avut repercusiuni asupra pieţelor, care se tem că Grecia va intra într-un impas financiar, dacă ruptura cu troica va conduce, la sfârşitul lui februarie, la anularea unei ultime tranşe de împrumut de şapte miliarde de euro.

Cele mai citite

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...
Ultima oră
Pe aceeași temă