25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoul guvern egiptean învestit se confruntă cu sarcini grele. Afla de ce!

Noul guvern egiptean învestit se confruntă cu sarcini grele. Afla de ce!

Noul prim-ministru egiptean şi cabinetul său au depus jurământul joi, reprezentând primul guvern după ce un lider al Frăţiei Musulmane a devenit primul preşedinte ales în mod liber al ţării, informează Associated Press, potrivit Agerpres.

Primul ministru Hesham Kandil le-a cerut egiptenilor să aibă încredere în noul său guvern, promiţând că va reprezenta toată populaţia pentru a nu exista convingerea că acest cabinet va fi exclusiv sub dominaţia Frăţiei.

Cabinetul format din 35 de miniştri pare conceput să evite orice aparenţă de dominaţie a Frăţiei, incluzând mai mulţi membri ai fostului guvern al militarilor, două femei dintre care o coptă, singura reprezentantă a comunităţii creştine şi, în principal, figuri tehnocratice. Cu toate acestea, membrii Frăţiei au luat patru ministere, inclusiv postul cheie de ministru al informaţiilor, ce monitorizează mass-media de stat.

El îl păstrează de asemenea în post pe cel care a fost 20 de ani ministru al apărării al lui Hosni Mubarak, mareşalul Hussein Tantawi, o reflecţie a modului în care armata, condusă de Tantawi, încă deţine puteri copleşitoare în ţară, notează AP. Armata a anunţat în urmă cu mai multe săptămâni ca va decide cine va servi ca ministru al apărării.

Noul guvern este primul de la inaugurarea la 30 iunie a preşedintelui Mohammed Morsi, un vechi lider al Frăţiei Musulmane. El apare într-un moment când tensiunile sunt în creştere asupra slabei securităţi a ţării, când se amplifică violenţa sectară şi nemulţumirea populară legată de puterea omniprezentă, întreruperi de apă sau penurii.

Într-un semn de haos, o persoană a fost împuşcată mortal de poliţie joi când o mulţime de sute de persoane a atacat un hotel de lux de pe malul Nilului în centrul Cairo. Mulţimea a aruncat în hotel bombe incendiare, i-a vandalizat recepţia şi a dat foc la 10 maşini, a declarat un responsabil din securitate, exprimându-se sub condiţia anonimatului întrucât nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

Forţele de securitate au tras în mulţime la început cu gaze lacrimogene şi au deschis apoi focul, ucigând o persoană, a adăugat acest responsabil.

Mulţimea a venit dintr-o mahala situată chiar în spatele hotelului, care este un complex de două turnuri zgârie-nori şi include un centru comercial extravagant şi birouri. Mai devreme în timpul zilei, mai mulţi locuitori ai acestui cartier sărac, angajaţi de hotel pentru protecţie, au încercat să intre în hotel pentru a-şi primi plăţile datorate. Poliţia i-a oprit, a urmat o altercaţie, iar un poliţist l-a împuşcat şi rănit pe unul dintre bărbaţi. O mulţime de aproape 500 de persoane s-a întors mai târziu şi a atacat hotelul, a mai spus responsabilul din securitate.

La începutul acestei săptămâni, violenţa sectară a reapărut la sud de Cairo. În satul Dahshour, o gloată de musulmani a dat foc caselor creştinilor şi a distrus biserica locală, forţând multe familii creştine să fugă din sat miercuri. Atacul a fost declanşat după o dispută personală ce a degenerat în acte de violenţă şi un bărbat musulman a murit.

Într-o conferinţă de presă înainte de învestire, Kandil a subliniat că în ţară există „provocări grave”.

„Suntem cu toţii egipteni în Republica Arabă Egipt. Perioada următoare nu este uşoară… iar noi toţi suntem în aceeaşi barcă”, a spus el. „Acesta este guvernul poporului, el nu aparţine acestei sau acelei tendinţe”, a mai subliniat el.

Cabinetul de 35 de membri este departe de a fi guvernul de unitate pe care Morsi a promis iniţial că îl va forma, aducând împreună fracţiunile politice.

În schimb, membrii lui sunt în mare parte tehnocraţi. Şi mulţi vor dori să vadă cât de mulţi dintre noii miniştri, în timp ce nu sunt membri ai Frăţiei, sunt islamişti sau simpatizanţi ai mişcării, pentru a obţine o imagine reală a diversităţii guvernului.

Alegerea de către Morsi a lui Kandil, un musulman devotat despre care unele media egiptene au relatat că simpatizează cu Frăţia, i-a înfuriat pe liberali şi pe cei de stânga care au lansat revolta împotriva lui Mubarak. În jur de 40 de ani, el susţine că nu are legături oficiale cu niciun partid islamist al ţării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă