La doar cateva luni de la preluarea sefiei Penitenciarului Colibasi de noul director, Claudiu Didea, de la fostul director, magistrat Gheorghe Balasoiu, la inchisoarea amintita au inceput sa cada capetele celor generic numiti „mafia coloneilor”. „Mostenirea” lasata de fostul director, magistrat Gheorghe Balasoiu, noului director al Penitenciarului Colibasi este o „gaura” de peste 11 miliarde lei, dar si multe lucrari fictive, executate doar pe hartie, pentru care au fost incasate miliarde de lei. Cu toate acestea, fostul director general al DGP (Directia Generala a Penitenciarelor), doctorandul ex-ministrului Stanoiu, magistrat Emilian Stanisor, l-a pastrat pe Balasoiu opt ani in functia de sef peste toata suflarea Penitenciarului Colibasi. Acum, din bun-simt macar, se impune intrebarea: Cine va achita „nota de plata”?!
Greaua mostenire – lucrari fictive, executate doar pe hartie
Recent, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Marius Iacob, noul director al ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor, fost DGP), au dispus un „control la sange” la Penitenciarul Colibasi. Astfel ca noului director nu i-a mai ramas decat sa se conformeze, luand la puricat toate tranzactiile si licitatiile efectuate sub conducerea ex-directorului Balasoiu. Ancheta a stabilit ca tone de materiale de constructii, destinate lucrarilor de intarire a sigurantei detinerii detinutilor penitenciarului, in loc sa fie folosite in cadrul inchisorii, au luat drumul vilelor personale ale mai-marilor penitenciarului. S-a mai descoperit faptul ca o firma din Craiova care furnizeaza faina si malaiul pentru hrana detinutilor livreaza de ani de zile produsele amintite la o calitate execrabila. Luata la intrebari, conducerea firmei doljene a replicat: „La datoriile pe care le are Colibasiul catre noi, ar trebui s-o lasati mai moale cu intrebarile legate de calitatea produselor noastre!”.
Foisoare fictive
In 2001, la aproximativ un an de la evadarea celor cinci detinuti foarte periculosi din Penitenciarul Colibasi, conducerea de-atunci a inchisorii – directorul Balasoiu si coloneii din subordine, respectiv Florea Voicu (seful SIPA), col. Marin Sanda (sef pe probleme de paza si siguranta a detinerii) si col. Cristi Pescaru (sef logistica) – a aprobat construirea a doua foisoare. Lucrarile au fost incredintate spre executie firmei pitestene „ItalRo”. Cele doua foisoare aveau rolul intaririi pazei si asigurarii sigurantei detinerii „chiriasilor” din penitenciar.
Pentru executarea lucrarilor a fost achitata firmei „ItalRo” suma de 400 milioane lei. Numai ca lucrarile la cele doua foisoare nu au mai fost niciodata executate, acestea fiind si acum doar pe hartie. Nici nu a mai contat rostul celor doua foisoare in sistemul de paza si siguranta a detinerii din cadrul Penitenciarului Colibasi. Culmea paradoxului este faptul ca, din anul urmator, Penitenciarul Colibasi a capatat statutul de… „penitenciar de maxima siguranta”! Desigur, si in baza rapoartelor despre existenta celor doua foisoare. Dar mostenirea cea mai grea lasata de fostul director Balasoiu noului sef al Penitenciarului Colibasi, Claudiu Didea, este „gaura” de peste 11 miliarde lei, inregistrata ca datorie la diferiti furnizori ai penitenciarului.
„Imbolnaviri” subite, internari pe banda rulanta si lasari la vatra
Despre toate acestea au aflat si coloneii Florea Voicu, Marin Sanda (director adjunct pe probleme de paza si siguranta a detinerii), Cristi Pescaru si Gheorghe Diti. Chiar inainte de finalizarea anchetei, seful SIPA, col. Florea Voicu, si-a luat concediu medical, col. Cristi Pescaru s-a internat de urgenta in Sectia Neurologie a Spitalului Militar Pitesti, iar Gheorghe Diti, inspector principal, si-a inaintat dosarul de pensionare. Ramane inca pe functia de sef al resurselor umane col. Nicolae Budrugeac. Cei 4-5 colonei mai au ceva in comun: fiecare, in frunte cu ex-directorul Balasoiu, si-a ridicat cate o frumusete de vila. Evident, din salariul lor de bugetari.