25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoul Cod Penal micsoreaza unele pedepse si este mai bland cu mituitorii...

Noul Cod Penal micsoreaza unele pedepse si este mai bland cu mituitorii „constransi”

» Ministrul Justitiei a explicat ieri ca decizia reducerii cuantumului pedepselor prevazuta in Codul Penal a fost luata pentru ca, oricum, judecatorii aveau tendinta de a aplica pedeapsa minima sau medie prevazuta de lege. In opinia expertilor, aceasta modificare nu ar face decat sa dea un semnal favorabil infractorilor.

» Darea de mita nu ar mai fi considerata infractiune in conditiile in care cel care a dat spaga dovedeste ca a fost "constrans" sa faca acest gest.

Ministrul justitiei, catalin predoiu, a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a luat decizia reducerii cuantumului pedepselor cu inchisoarea pentru ca, de regula "instantele se orienteaza catre mijlocul intervalelor de pedeapsa sau catre minim". In acest sens, ministrul Justitiei a precizat ca specialistii care s-au ocupat de redactarea Codurilor Penal si de  Procedura Penala "sunt de parere ca infractionalitatea nu trebuie reprimata printr-un cuantum foarte ridicat al pedepselor", ci mai degraba prin "preventia, depistarea si condamnarea rapida a infractorilor".
Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania (SAR), ne-a spus ca "introducerea unor pedepse foarte mici este periculoasa, deoarece mesajul pe care il trimite este ca unele infractiuni nu mai sunt considerate importante". In plus, aceasta decizie a fost luata fara consultare. Avocatul Gheorghe Piperea sustine la randul sau ca, "teoretic, o pedeapsa mai redusa ar trebui sa fie calea cea mai simpla pentru un proces mai scurt".

Pe de alta parte, reducerea pedepselor antreneaza micsorarea termenelor de prescriptie. In opinia Laurei stefan, acest lucru ridica problema daca in sistemul judiciar romanesc "poti face ancheta si poti ajunge sa condamni o persoana in termenele prevazute de noul Cod". Mai mult, Laura sefan argumenteaza ca sunt infractiuni, cum ar fi cele economice, care sunt greu de dovedit si necesita un interval de timp ce ar putea depasi termenul de prescriptie prevazut de proiectul noului Cod Penal. si avocatul Gheorghe Piperea considera ca reducerea termenelor de prescriptie nu a fost o decizie tocmai inteleapta pentru ca, "daca vorbim de marea coruptie, va fi mai greu sa o dovedesti".
In plus, judecatorilor li se da posibilitatea de a renunta la aplicarea pedepsei doar raportandu-se la persoana inculpata. Expertul anticoruptie al SAR ne-a explicat ca introducerea unor astfel de prevederi a fost folosita si in alte tari, de pilda in Italia, pentru a se elibera oamenii influenti.

Potrivit Codului Penal, nici darea de mita nu mai este considerata infractiune atunci cand se dovedeste ca mituitorul a fost "constrans prin orice mijloace" de catre cel care a luat mita sau in cazul in care mituitorul "denunta fapta inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta". Senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei Juridice, sutine ca prin introducerea constrangerii "nu mai poti trimite pe nimeni in judecata pentru dare de mita, ceea ce o sa incurajeze coruptia".
In ciuda existentei unei comisii speciale parlamentare care dezbate Codurile, senatorul Iulian Urban nu se arata foarte optimist ca se pot aduce multe amendamente, deoarece "celor care au intocmit Codurile nu le va fi usor sa recunoasca faptul ca au gresit". In acest caz, in opinia senatorului Urban, riscul adoptarii in graba a Codurilor "va pune Romania in situatia de a le modifica din nou". In plus, Urban sustine ca lipsa personalului judiciar va pune si mai mult in dificultate aplicarea corecta a Codurilor.

Codul Civil Ingradeste libertatea presei
Proiectul noului Cod Civil prevede dreptul la repararea prejudiciilor patrimonial si nepatrimonial ca urmare a unor informatii gresite aparute in presa audiovizuala. Ministrului Justitiei i s-a reprosat ieri ca aceste prevederi ingradesc drepturile presei. Ministrul Predoiu a replicat ca s-a urmarit reglementarea "unei situatii mature intre presa si subiectul de presa", si nu afectarea acesteia. Astfel, in opinia lui Predoiu, se vor pune bazele a ceea ce ministrul Justitiei a numit o presa mai performanta si profesionista, precum cea din strainatate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă