19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoul Cod Penal închide MARI dosare de corupţie

Noul Cod Penal închide MARI dosare de corupţie

Oameni de afaceri celebri, politicieni judecaţi dar şi funcţionari publici, anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie ar putea scăpa de răspundere penală după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

Deputatul Marko Atilla, ar fi unul dintre beneficiarii noii legislaţii, dacă intsanţa nu-i va da un verdict definitiv până la 1 ianuarie 2014, potrivit Adevărul.ro.

Parlamentarul a fost condamnat de prim ainstanţă, Judecătoria Buzău, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, după ce alături de alte două persoane,  în calitate de membru în comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale din România, a întocmit o notă de constatare în care a arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Citeşte şi: Cine ar putea scăpa de condamnare dacă ar intra în vigoare noile coduri: Cauzele în care sunt judecaţi baronii Marian Oprişan şi Radu Mazăre s-ar putea prescrie

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, ar putea fi un alt norocos. El este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În această cauză, fapta a fost săvârşită în 2001, prejudiciul fiind de peste 18 milioane de euro.

De asemeena, dosarul „Transferurilor” se poate încheia înainte de termen La aproape 6 ani de la trimiterea în judecată, dosarul „Transferurilor”, în care cei opt grei din fotbalul românesc, George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, s-ar putea finaliza până să existe o decizie definitivă.

Dosarul în care fostul senator şi prefect PSD Constantin Buză este judecat la Tribunalul Vrancea pentru fraudarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar şi cel al fostului primar al oraşului Suceava Marian Ionescu, acuzat alături de alte 13 persoane pentru achiziţii frauduloase şi delapidare, poate fi închis după intrarea în vigoare a Codului. În prezent dosarul se află pe masa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi.

Dosarul fostului inspector general al Inspectoratului Şcolar Neamţ Emil Creangă s-ar putea închide înainte de termen. El este este acuzat de fraudarea unor fonduri europene.

Ar mai putea scăpa de instanţă directorul economic al Primăriei Suceava Neculai Bujor, alături de alţi opt funcţionari, judecaţi pentru fraudarea primăriei. Şi Elena Botezatu, fost director general la Rafinăria Astra Română, şi alţi 10 complici, acuzaţi de fraude cu produse petroliere, şi Ion Hoban, director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, judeţul Constanţa, judecaţi pentru abuz în serviciu, ar putea fi „iertaţi” de perscriere.

La 1 februarie ar putea intra în vigoare noul Cod Penal şi cel de Procedură Penală, iar pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. Pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie. 

”Am demarat un proces de pregătire pentru judecători şi procurori, în aşa fel încât să putem intra în vigoare de la 1 februarie cu noile coduri penale, pentru că şi în această materie sunt lucruri care contribuie la un proces mai eficient soluţionat în termene mai scurte. Încercăm şi în felul acesta să apropiem oamenii de justiţie, văzând în acest fel în justiţie un instrument util societăţii, şi nu o formulă prin care se blochează mersul firesc al vieţii”, a spus Rober Cazanciuc, ministrul Justiţiei, conform Adevărul.

De asemena, în noul Cod Penal a fost introdusă şi noţiunea de „Înaltă trădare” prin care sunt pedepsiţi cu închisoare între 15 şi 25 de ani sau chiar şi cu închisoarea pe viaţă, unii dintre demnitari, cum ar fi preşedintele ţării sau membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării dacă sunt găsiţi vinovaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni: subminarea economiei naţionale, divulgarea de secrete de stat unei puteri străine, provocarea de război contra ţării, complotul împotriva statului sau acţiune armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă