20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoul Cod Civil va reglementa logodna si dezmostenirea

Noul Cod Civil va reglementa logodna si dezmostenirea

Noul Cod Civil aduce o serie de noutati care protejeaza in special familia. Capitolele dedicate "Logodnei" si "Dezmostenirii" sunt noutati absolute in Codul Civil romanesc. Proiectul noului Cod Civil, care cuprinde aproximativ 1.500 de amendamente, urmeaza sa fie trimis Camerei Deputatilor, anunta ziare.com.

Capitolele dedicate "Logodnei" si consacrarii legale a institutiei dezmostenirii reprezinta o premiera pentru Codul Civil romanesc. Introducerea prevederilor privind logodna a fost motivata de experti "ca fiind o realitate traditionala in Romania".

Desi nereglementata in Codul civil francez sau in cel din Quebec, logodna se regaseste in Codul civil elvetian si in Codul civil italian.

Persoanele logodite vor avea aceleasi drepturi ca si cele casatorite, dupa o perioada de convietuire. In cazul in care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul sa imparta bunurile dobandite.

In noul Cod Civil se regaseste si divortul pe cale administrativa si procrearea unui copil asistata medical cu tert donator, respectiv inseminarea in vitro.

In cazul divortului "la minut", conditia este ca sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati. Acest divort se va face la primarie, pe cale adminstrativa, si nu in instanta.

De asemenea, noul Cod va avea stipulat, in cazul adoptiei, consimtamantul ambilor parinti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă