19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoua procedura penala suporta critici

Noua procedura penala suporta critici

» Recunoasterea vinovatiei unui inculpat este o procedura cu dus-intors.

» Anchetatorii s-ar putea "culca pe o ureche" din moment ce au obtinut marturia.

» Juristii sustin la unison ca avem nevoie de un nou cod de procedura penala.

Propunerile votate miercuri de Guvern in privinta schimbarii Codului de procedura penala (Cpp) au produs critici moderate. De exemplu, acordul recunoasterii vinovatiei, prin care un inculpat "se pocaieste" si primeste o pedeapsa mai mica, nu intruneste opinii pozitive in totalitate. "Nu stiu in ce masura sistemul va prinde in Romania. Eu sunt sceptic daca asa ceva se introduce. Negocierea dintre aparare si procuror face ca pe de o parte totul sa se rezolve mai repede, sa coste mai putin statul, pe de alta parte cel in cauza sa ia o pedeapsa ceva mai mica", ne-a declarat profesorul Corneliu Liviu Popescu, profesor de drept la Universitatea Bucuresti.
"Acordul" dintre inculpat si anchetator are un revers: daca cel invinuit recunoaste fapta, procurorul nu mai cauta alte probe. "Masura recunoasterii vinovatiei si micsorarii pedepsei este cu dus si intors. Este putin de inspiratie stalinista. Pana in 1989 era si un articol 69 care a fost abrogat. Recunoasterea inculpatului era considerata «regina» probelor si, daca opera recunoasterea, practic organul judiciar nu mai era obligat sa adune alte probe. Pe vremuri, recunoasterea inculpatului era foarte usor de obtinut. Ii bagai capul in menghina, il tineai doua zile cu picioarele atarnate si se obtinea recunoasterea", ne-a declarat avocatul Remus Borza.

Dincolo de criticile aduse, masurile luate de Guvern sunt de bun augur. "In acest domeniu s-au facut pasi inainte, dar si pasi inapoi. Drepturile apararii au fost foarte mult reduse, puteri sporite date pentru procurori, ceea ce nu reprezinta garantii pentru drepturile omului. Nu mai avem nevoie de "carpeli" in Codul de procedura. Trebuie un nou cod care sa aiba o noua filosofie. Pe de alta parte, un alt Cpp trebuie insotit de o reforma judiciara care cuprinde organizarea Parchetului, statutul magistratului, organizarea instantelor, toate merg impreuna", a completat Corneliu Liviu Popescu.
Avocatul Cristian Iordanescu sustine ca toate masurile votate miercuri de Guvern vor fi supuse dezbaterii publice. "Sunt institutii noi care merita discutate deoarece reprezinta o alta optiune. Noul Cpp trebuie sa fie aplicabil Romaniei. Din actualul cod trebuie sa dispara anumite institutii care nu au nimic in comun cu ceea ce inseamna dreptul penal in momentul de fata. De exemplu, disjungerile. In Romania trebuie sa existe numai doua solutii: achitare sau condamnare", ne-a declarat Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti.

Cod penal made in Italia

Noutatile sunt infiintarea institutiei judecatorului de libertati, arestul la domiciliu si acordul de recunoastere a vinovatiei. Aceasta ultima masura presupune realizarea unei negocieri intre procuror si inculpat, asistat de avocat, in sensul recunoasterii comiterii infractiunii. Daca cel acuzat recunoaste comiterea faptei, primeste din partea judecatorului o pedeapsa mai mica.
Inspirandu-se din Cpp italian, noile reglementari impun instituirea unor termene maxime pentru arestarea preventiva si pentru faza de judecata.
Alta noutate se refera la impartirea atributiilor intre diferite instante. Astfel, tribunalele vor avea competenta generala, curtile de apel vor judeca doar apelurile si Instanta Suprema va avea in competenta calea extraordinara de atac al recursului in casatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă