19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNoua lege pentru protectia muncii, mai aspra

Noua lege pentru protectia muncii, mai aspra

Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, Eugen Bola, a declarat ca de la 1 octombrie 2006 s-a abrogat Legea nr. 90/1996 a protectiei muncii. Astfel, Legea nr. 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca ce a intrat in vigoare este mult mai aspra. Sanctiunile prevazute sunt de patru ori mai mari decat cele din vechiul act normativ. Potrivit acestuia, patronii sunt obligati sa respecte dispozitiile referitoare la autorizarea salariatilor care exercita meserii ce trebuie autorizate, organizarea supravegherii medi-cale periodice a personalului, protectia impotriva pericolului de electrocutare, asigurarea de catre angajator a echipamentelor individuale de lucru si a echipamentelor individuale de protectie adecvate activitatilor prestate.

Amenzi de 1.260.000.000 lei in septembrie

Patronii vor trebui sa acorde o atentie sporita modului in care se desfasoara activitatea de protectie a muncii, de instruire si perfectionare profesionala a personalului cu atributii de protectia muncii si intocmirea regulilor proprii de securitate a muncii. De asemenea, patronii trebuie sa evalueze absolut toate riscurile existente si sa stabileasca masuri pentru evitarea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale. Inspectorul-sef al ITM Constanta, Eugen Bola, spune ca agentii economici au fost informati cu privire la aceste aspecte: „Luna trecuta, s-au efectuat 221 de controale si au fost sanctionati 47 de angajatori. Din acest numar, 37 au fost sanctionati cu amenzi si 10 cu avertismente. 1.260.000.000 lei este valoarea totala a amenzilor aplicate pe luna septembrie”.

893 de agenti economici, verificati

Inspectorii de munca din cadrul ITM Constanta au efectuat in ultimele trei luni controale ce au vizat combaterea muncii la negru si respectarea drepturilor salariatilor. Astfel, potrivit inspectorului-sef Eugen Bola, in cele trei luni au fost verificati 893 de agenti economici din sectoare precum constructii, alimentatie publica, confectii textile, morarit si panificatie. 67 de angajatori au fost sanctionati contraventional din cauza ca practicau munca fara forme legale. Peste trei miliarde lei este valoarea totala a amenzilor aplicate. Seful ITM Constanta, Eugen Bola, a declarat ca „fenomenul muncii la negru este tinut sub control, insa se inregistreaza o crestere a muncii la gri, fie prin contracte individuale de munca pe timp partial, salariatii lucrand, de fapt, cu norma intreaga, fie prin incheierea unor contracte care prevad salariul minim pe economie. Controalele vor continua si-n lunile viitoare. Oricum, din 2007, firmele care vor practica munca la negru vor fi inchise”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă