0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialNouă foști miniștri, cercetaţi pentru comisioane de zeci de milioane dolari

Nouă foști miniștri, cercetaţi pentru comisioane de zeci de milioane dolari

Persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 milioane dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

DNA arată, în cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit fapte de corupţie, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli, că încheierea contractului s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice.

Astfel, potrivit DNA, foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel „şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului-cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate“.

Citește și: DNA cere urmărirea penală pentru nouă foști miniștri, în dosarul mitei pentru achiziții IT și sisteme de securitate. Andronescu, Funeriu, Nica, Tănăsescu și Vreme, printre cei vizați

Contractul-cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat potrivit DNA.

Procurorii susţin că extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului-cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului au beneficiat firmele private.

DNA a arătat că, din cercetările efectuate, rezultă că din cele 54 milioane de dolari achitate de Guvern în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 de milioane de dolari reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Executivului, din ministerele și societăţile implicate.

Totodată, din probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor şi din actele de control încheiate, rezultă că încheierea şi derularea contractului de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu încălcarea, de către miniştrii Daniel Funeriu şi Gabriel Sandu, a dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, „fără a exista o fundamentare din punct de vedere economic şi tehnic, în scopul de a favoriza anumite firme“.

Din probele administrate a reieşit că procedura de achiziţie a fost restricţionată, iar prin încheierea contractului şi acceptarea cesionării acestuia s-a urmărit de fapt favorizarea firmei Siveco şi a firmelor colaboratoare, în condiţiile în care specificaţiile tehnice ale livrabilelor din caietele de sarcini conduceau către firma IBM sau Compaq, iar specificaţiile tehnice pentru software către firma Siveco.

Probele administrate în cauză au demonstrat existenţa unui mecanism care urmărea crearea unui profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare plăţii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive.

DEZMINȚIRI. Ecaterina Andronescu ameninţă cu proteste extreme

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu, se declară şocată după ce DNA a cerut Senatului încuviinţarea urmării penale pe numele său. Procurorii anticorupţie o acuză de abuz de putere, trafic de influenţă, luare de mită şi spălare de bani în dosarul Microsoft.„Sunt şocată! Nu m-a chemat nicodată nimeni şi nu mă ştiu vinovată cu nimic. Cred că este o glumă, pare o glumă pur şi simplu. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Cele mai citite

IMM România avertizează: Ordonanța Austerității amenință economia cu falimente în lanț și pierderi masive de locuri de muncă

Organizația reproșează Guvernului PSD-PNL-UDMR lipsa de consultare cu mediul de afaceri și absența unui studiu de impact privind noile măsuri fiscale Consiliul Naţional al Întreprinderilor...

Atenție la retragerile de numerar de la bancomat: ANAF poate verifica sursa banilor

Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare Românii care retrag...

Un jaf armat asupra unui convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM) s-a soldat cu doi morți în Fâșia Gaza

Două persoane au fost ucise duminică în Fâşia Gaza, unde situaţia umanitară este critică după mai bine de un an de război, în cursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă