26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialNoua fisiune de la Fukushima nu este cauzată de o reacţie necontrolată,...

Noua fisiune de la Fukushima nu este cauzată de o reacţie necontrolată, anunţă TEPCO

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, TEPCO, a încercat să liniştească publicul joi, dând asigurări că o recentă fisiune, detectată într-un reactor, nu părea să fie cauzată de o reacţie în lanţ necontrolată, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Gazele xenon 133 şi 135, detectate în interiorul reactorului numărul 2, provin de la o fisiune “spontană” a uraniului, aşa cum se întâmplă în reactoarele “normale”, a declarat Junichi Matsumoto, un oficial din cadrul companiei Tokyo Electric Power (TEPCO).

Însă cantităţile relevate marţi şi miercuri sunt prea slabe pentru a fi produse de o reacţie nucleară în lanţ necontrolată şi exponenţială, a adăugat Matsumoto. Concentrarea lor este de 10.000 de ori mai mică decât în cazul generării acestui fenomen, în opinia sa.

Ca măsură de precauţie, TEPCO a injectat, în noaptea de marţi spre miercuri, zece tone de soluţie de apă şi acid boric, pentru a absorbi neutronii şi a stopa un eventual proces în lanţ.

Fisiunea nucleară este procesul utilizat în reactoarele nucleare pentru a produce căldură, genera vapori, acţiona o turbină şi antrena un alternator. Funcţionând normal, reacţia este controlată.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi şi bazinul unui al patrulea reactor au fost avariate, după ce a avut loc ruperea alimentării electrice şi oprirea sistemului lor de răcire, la 11 martie.

Potrivit unor experţi, combustibilul pe care îl conţineau s-a topit şi a căzut la fundul cuvei.

De atunci, mii de muncitori au instalat şi acţionat mijloace de răcire şi decontaminare.

Autorităţile speră ca până la sfârşitul anului să stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, inclusiv în cazul unui nou cutremur, şi să controleze emisiile de materii radioactive, care continuă să aibă loc.

Cele mai citite

Tragedie în lumea fotbalului. Portarul naționalei Muntenegrului a murit la 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă