Presedintii euroregiunii Pirinei-Mediterana au anuntat, pe 18 iunie, la Palma de Mallorca crearea unui "eurocampus" care sa gazduiasca jumatate de milion de studenti, scrie Le Monde. Primul campus european si al saptelea la nivel mondial este rezultatul colaborarii intre Midi-Pirinei, Languedoc-Roussillon, Catalonia si Insulele Baleare.
Ideea ii apartine lui Martin Malvy, presedintele consiliului regional al Midi-Pirinei, dar Georges Freche, noul titular al presedintiei rotative a euroregiunii, a fost cel care, oficial, a declarat deschiderea acestui campus. Cu ocazia ceremoniei oficiale, presedintele consiliului regional al Languedoc-Roussillon a afirmat : "In Evul Mediu, noi eram motorul inteligentei europene. Trebuie sa regasim splendoarea trecutului nostru!"
La zece zile dupa alegerile europarlamentare marcate de neparticiparea la vot, cei patru presedinti au aparat ideea unei Europe concrete, utile si apropiata de oameni. "Edificarea Uniunii Europene la nivelul statelor este depasita de cea care se face la nivelul cetatenilor, afirma Angel Cortadelles, director general pentru relatiile internationale din guvernul catalan. Regiunile sunt mai rapide in identificarea de solutii economice, este un nivel de decizie mai apropiat de oameni."
Simbol european novator, eurocampusul este mai intai un instrument. "Este o idee perfecta in aceasta perioada de criza, adauga Angel Cortadelles. Criza impune aplicarea unei noi economii a cunoasterii. Cu acest eurocampus, vom avea o masa critica de materie cenusie mai mare si, deci, rezultate mai bune." Ideea este de a provoca o efervescenta intelectuala: stimularea cercetarii, producerea cunostintelor, transmiterea acestora catre studenti, ceea ce va fi spre folosul intreprinderilor.
Eurocampusul va reuni 510.000 studenti, 45.000 de cercetatori, 22 universitati, alte 23 unitati de invatamant superior. "Fiecare dintre universitatile noastre este lider intr-un anumit sector, a precizat Georges Freche. Atunci cand una dintre ele se va duce sa negocieze la Boston sau la Shanghai, ea va vorbi in numele marii puteri pe care o constituim noi."
Cu ocazia conferintei de presa, presedintii nu au facut nicio precizare legata de bugetul eurocampusului. Regiunile se angajeaza sa ajute studentii, prin burse sau prin punerea la dispozitie de mijloace de transport mai ieftine, si sa multiplice diplomele comune. Profesorii si cercetatorii vor fi stimulati sa lucreze in mai multe regiuni. Vor fi favorizate legaturile cu intreprinderile. Se doreste, de asemenea, crearea unui adevarat "eurocampus virtual". "Speram ca va fi un element atractiv pentru universitatile si studentii straini", declara Daniel Weissberg, director pentru relatiile internationale la universitatea Toulouse-II. Euroregiunea si-a creat un grup european de cooperare teritoriala (GECT), o structura juridica care permite ca "toate regiunile sa functioneze ca una singura, sa constituie o singura voce la nivel european si sa solicite impreuna sustinere de la Bruxelles", subliniaza Francesc Antich, presedintele guvernului din Insulele Baleare.