19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialNoua Constituţie siriană, aprobată cu 89,4 la sută din voturi

Noua Constituţie siriană, aprobată cu 89,4 la sută din voturi

Noua Constituţie siriană, care aboleşte supremaţia Partidului Baas, aflat la putere de jumătate de secol, dar menţine prerogative extinse pentru şeful statului, a fost aprobată cu 89,4 la sută din voturi, a anunţat luni ministrul de Interne Mohammad Nidal al-Shaar, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Acest referendum, la care au participat “8,37 milioane de alegători, respectiv 57,4 la sută din corpul electoral”, potrivit ministrului, este contestat de opoziţie şi considerat derizoriu de ţările occidentale.

Potrivit lui Shaar, “753.208 alegători au votat împotriva acestei noi Constituţii, reprezentând 9 la sută, în timp ce 132.920 de buletine au fost nule”.

“Există o mare afluenţă în pofida ameninţărilor proferate în unele regiuni de grupările teroriste armate şi împotriva campaniilor de incitare (la boicot) lansate de presa perfidă pentru a împiedica cetăţenii să îşi exercite dreptul şi de a prejudicia această operaţiune democratică ce s-a desfăşurat în deplină libertate şi transparenţă”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Opoziţia şi militanţii prodemocraţie, care cer plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, au cerut boicotarea acestui scrutin, calificat drept o “glumă” de Washington.

Peste 14 milioane de sirieni au fost chemaţi să se pronunţe asupra textului care instaurează “pluralismul politic” prin suprimarea articolului 8 privind partidul Baas dar care păstrează prerogative extinse pentru preşedinte.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă