15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNorul vulcanic acoperă România

Norul vulcanic acoperă România

Toate aeroporturile au funcţionat normal ieri în Europa, însă cel mai recent nor de cenuşă vulcanică emis, începând de joi, de vulcanul islandez Eyjafjöll a obligat rerutarea avioanelor de deasupra Atlanticului de Nord, generând întârzieri ale zborurilor transatlantice.

Potrivit Eurocontrol, organizaţia europeană pentru navigaţie aeriană, citată de AFP, prognozele de ieri după-amiază arătau că există încă riscul ca masa de cenuşă aflată în suspensie în atmosferă să afecteze astăzi zborurile de pe aeroporturile din Spania şi Portugalia.

Conform Ministerului Mediului de la Bucureşti, întreg teritoriul României urma să fie acoperit astăzi de norul de cenuşă vulcanică, însă efectele sale urmau să fie reduse sau chiar nule din cauza concentraţiei reduse. Conform specialiştilor de la Mediu şi Administraţia Naţională de Meteorologie, azi nu vor fi înregistrate depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi din cauza norului de cenuşă vulcanică. Nici zborurile de pe teritoriul României nu vor fi afectate, conform Direcţiei de Aviaţie Civilă (DAC) din Ministerul Transporturilor. „Ne aşteptam ca norul să ajungă în partea de sud a României, însă evoluţia pe timpul nopţii (de duminică spre luni – n.n.) a schimbat cursul şi nu se mai pune problema închiderii spaţiului aerian”, a precizat Cătălin Radu, şeful DAC.

Perturbări ale traficului aerian au avut loc, duminică, în Portugalia, Spania, Italia, Croaţia, Cehia, în sudul Germaniei şi în Austria. Particulele de cenuşă vulcanică pot avaria reactoarele avioanelor. Vulcanul islandez Eyjafjöll a reînceput, joia trecută, să emită cantităţi mari de cenuşă, însă ieri îşi redusese considerabil debitul de materii solide. Erupţia Eyjafjöll a paralizat traficul aerian în Europa la jumătatea lunii aprilie.  

Conform Ministerului Transporturilor, spaţiul aerian al României nu va fi închis.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă